Smakosze.pl
Ćwikła

canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images

Prosty przepis na ćwikłę z chrzanem. Niezastąpiony wielkanocny dodatek

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ćwikła na wielkanocnym stole jest niezastąpionym dodatkiem, który można łączyć z wieloma pysznymi potrawami. Jeśli chcesz, aby ćwikła nabrała niesamowitego smaku, dosyp do niej 1 łyżeczkę cukru pudru. W taki sposób podbija się naturalną słodycz buraków, która może zostać zdominowana ostrością chrzanu.

Ćwikła gotowa ze słoika kupiona w sklepie nie może równać się z domową. Własnoręcznie zrobiona charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, a także całkowitą naturalnością.

Rosół w czasie gotowania

Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty

CZYTAJ DALEJ

Dodatek cukru pudru jest konieczny w przypadku buraków, które nie są wystarczająco słodkie. Cukier zmniejsza również intensywność chrzanu, która w innym wypadku może być za duża.

Przepis na ćwikłę z chrzanem

Składniki:

  • 500 g buraków

  • 4 łyżki chrzanu

  • sok z 1 cytryny

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • sól

  • pieprz czarny

Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków szczotką pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj w mundurkach do całkowitej miękkości. Odcedź je i odstaw do ostudzenia.

Gdy buraki będą jeszcze trochę ciepłe obierz je, po czym zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Chrzan umyj, obierz i również zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Dodaj go do buraków.

Wraz z tartym chrzanem dodaj także cukier puder, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz sok z cytryny. Wymieszaj ćwikłę dokładnie i schowaj do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na złocisty rosół. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko.

Ćwikła

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
Herbata z liści laurowych

Przepisy

Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści

Czytaj więcej >
Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają

Czytaj więcej >