Smakosze.pl Porady Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów po gotowaniu?
Canva.com / ALLEKO

Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów po gotowaniu?

3 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

W trakcie każdych świąt osoby z zamiłowaniem do kulinariów spędzają długie godziny w kuchni. W garze bulgocze wyborny żurek, w piekarniku robi się pieczeń, a w lodówce czeka sałatka jarzynowa. Dania same w sobie kuszą wyglądem i aromatem. Jednak po przygotowaniach mieszanina zapachów nie jest zbyt przyjemna.

Przykre aromaty po świątecznym gotowaniu

Każdy, kto przygotowywał świąteczną ucztę, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że czasem w kuchni zaczynają gościć wątpliwie kuszące aromaty. Przypalony tłuszcz, jajka i pozostałości mięsa nawet po umyciu jeszcze długo o sobie przypominają .

Niedawno wspominaliśmy o wielkanocnej ofercie Mateusza Gesslera . Zamawianie jedzenia oszczędza nam pracy i chroni przed ewentualnymi mankamentami. Jednak znaczna część smakoszy woli samodzielnie przyrządzać świąteczne specjały.

Na wielkanocnym stole gości wiele różnych potraw. Warto zaskoczyć najbliższych jajkami w niecodziennej odsłonie . Ich zapachy same w sobie są bardzo apetyczne. Niefortunne mieszanka woni nie dostarcza nam miłych wrażeń. Na szczęście możemy się ich pozbyć za sprawą produktów, które można znaleźć w większości kuchni.

Jak pozbyć się niemiłych zapachów?

Okazuje się, że z nieprzyjemnymi aromatami dobrze radzą sobie goździki. Niepozorna przyprawa potrafi zdziałać cuda. Wystarczy 5 sztuk umieścić w garnku z wodą i zagotować. Po kilku minutach zapachy, których chcieliśmy się pozbyć, powinny zniknąć .

Podobna sztuczka działa również z laską cynamonu lub gwiazdek anyżu. Przyprawy te są bardzo aromatyczne i niwelują odór pozostały wskutek gotowania . Możemy sięgnąć również po inne metody.

Oprócz przypraw warto wypróbować sztuczkę ze skórkami cytrusów. Wystarczy umieścić je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza . Skórki trzymamy przez kilka minut w takich warunkach, a następnie otwieramy drzwiczki pieca. Piękny zapach rozniesie się po całej kuchni.

(Canva.com / Elena Photo)

Bardziej złożone sposoby na przykre aromaty

Jeśli same goździki okazały się niewystarczające, wówczas możemy wzbogacić o inne składniki, które charakteryzują się miłą wonią . Przepis na wyjątkową miksturę jest niezwykle prosty. Co nam będzie potrzebne?

  • 100 ml wody

  • 6 goździków

  • 6 ziaren pieprzu

  • gałązka mięty

  • 2 g majeranku

Wodę wlewamy do garnka. Kiedy już się zagotuje, dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy je przez kilkanaście minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy na rozprzestrzenienie się zapachów po kuchni. Proces przygotowania mikstury można obejrzeć na poniższym nagraniu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Chilifiga; YouTube / Menu Dorotki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy