Magda Gessler zdradziła sekret idealnej sałatki jarzynowej
Magda Gessler nazywana jest królową polskiej gastronomii. Gwiazda zna niemal wszystkie tajniki polskiej kuchni i chętnie dzieli się nimi ze swoimi fanami. Jaki jest jej patent na klasyczną sałatkę jarzynową?
Niepotrzebny składnik
Znana restauratorka uważa, że zupełnie niepotrzebnym składnikiem sałatki jarzynowej jest cebula. Powód? Gwiazda twierdzi, że po prostu nie będzie ona się wtedy nadawała do jedzenia przez młodszych członków rodziny.
Zdaniem Gessler dostępna w Polsce cebula ma wyjątkowo mocny aromat, który nie jest po prostu najprzyjemniejszym zapachem, szczególnie drugiego dnia po jej zrobieniu. Co za to warto dodać do sałatki jarzynowej?
Gessler nie wyobraża sobie tego dania bez dwóch wyjątkowych składników: marynowanych grzybków oraz musztardy. Jej zdaniem to one doskonale podkręcą smak tej cudownej potrawy. Poniżej podajemy przepis na sałatkę jarzynową według Magdy Gessler.
Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową
Składniki:
ugotowane w rosole warzywa korzeniowe
jajka
zielony groszek
jabłka
marynowane grzyby
musztarda
majonez
chrzan
sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób wykonania:
Na początek ugotuj warzywa korzeniowe w rosole, aby nabrały wyjątkowego aromatu. Następnie pokrój wszystkie składniki w kostkę. Odsącz zielony groszek i marynowane grzyby z zalewy.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Aby go zrobić, wymieszaj majonez z chrzanem oraz z musztardą i zalej nim sałatkę. Danie najlepiej zrobić dzień wcześniej.
Dobrym pomysłem jest również przygotowanie sałatki jarzynowej z pieczonych warzyw. Będzie wtedy o wiele bardziej chrupiąca. Przepis na to danie znajdziesz w tym artykule.
Polecamy również przepis na sałatkę z resztek po wielkanocnym śniadaniu.
źródło: na temat/ viva