Sałatka jarzynowa
Jakub Kaminski/East News/ Getty Images

Magda Gessler zdradziła sekret idealnej sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa to danie, które często gości na naszych stołach. Prosta i tania kompozycja warzyw idealnie sprawdzi się podczas zbliżających się świąt wielkanocnych. Swój sposób na tę potrawę zdradziła sama Magda Gessler. Gwiazda zdradziła, że jeden ze składników sałatki jest zupełnie zbędny.

Magda Gessler nazywana jest królową polskiej gastronomii. Gwiazda zna niemal wszystkie tajniki polskiej kuchni i chętnie dzieli się nimi ze swoimi fanami. Jaki jest jej patent na klasyczną sałatkę jarzynową?

Niepotrzebny składnik

Znana restauratorka uważa, że zupełnie niepotrzebnym składnikiem sałatki jarzynowej jest cebula. Powód? Gwiazda twierdzi, że po prostu nie będzie ona się wtedy nadawała do jedzenia przez młodszych członków rodziny.

Zdaniem Gessler dostępna w Polsce cebulama wyjątkowo mocny aromat, który nie jest po prostu najprzyjemniejszym zapachem, szczególnie drugiego dnia po jej zrobieniu. Co za to warto dodać do sałatki jarzynowej?

Gessler nie wyobraża sobie tego dania bez dwóch wyjątkowych składników: marynowanych grzybków oraz musztardy. Jej zdaniem to one doskonale podkręcą smak tej cudownej potrawy. Poniżej podajemy przepis na sałatkę jarzynową według Magdy Gessler.

Sposób na niezapomniane szare kluchySposób na niezapomniane szare kluchyCzytaj dalej

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • ugotowane w rosole warzywa korzeniowe
  • jajka
  • zielony groszek
  • jabłka
  • marynowane grzyby
  • musztarda
  • majonez
  • chrzan
  • sól, pieprz i cukier do smaku

sałatka

Sposób wykonania:

Na początek ugotuj warzywa korzeniowe w rosole, aby nabrały wyjątkowego aromatu. Następnie pokrój wszystkie składniki w kostkę. Odsącz zielony groszek i marynowane grzyby z zalewy.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Aby go zrobić, wymieszaj majonez z chrzanem oraz z musztardą i zalej nim sałatkę. Danie najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Dobrym pomysłem jest również przygotowanie sałatki jarzynowej z pieczonych warzyw. Będzie wtedy o wiele bardziej chrupiąca. Przepis na to danie znajdziesz w tym artykule.

Polecamy również przepis na sałatkę z resztek po wielkanocnym śniadaniu.

źródło: na temat/ viva

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł