Smakosze.pl
Faszerowane jajka

Canva

Idealne na Wielkanoc - faszerowane jajka z niespodzianką

27 Marca 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Faszerowane jajka na Wielkanoc, to swojego rodzaju tradycja, która umacnia się z roku na rok coraz bardziej. Grono fanów tej przekąski sukcesywnie się powiększa, a ona sama powoli wychodzi ze sztywnych ram świątecznej potrawy. Coraz częściej

Jajka są bogatym źródłem substancjo odżywczych, więc dołączenie ich do zdrowej, zbilansowanej diety z pewnością przyczyni się pozytywnie dla naszego organizmu. Jednak pojawia się wiele głosów twierdzących, że jajka są główna przyczyną cholesterolu, a co za tym idzie, zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Po części jest to prawda, jeśli mówimy o osobach przewlekle chorych, szczególnie na serce – one powinny ograniczyć spożywanie tego produktu lub robić to, po konsultacji z lekarzem. Jeśli natomiast jesteśmy zupełnie zdrowi, nasze ciało jest w zdrowej formie, a nasza waga mieści się w przedziałach BMI, to jajka nie wpłyną negatywnie na stan naszego organizmu. Wręcz przeciwnie – dostarcza nam witamin A, D oraz witamin z grupy B.

Jak wybrać odpowiednie?

W sklepach mamy bardzo duży wybór jajek. Oznaczone są one literkami i numerami, ale co one oznaczają? Jak wybrać odpowiednie jajka, które będą zdrowe i ekologiczne? To bardzo proste, gdyż producenci nie mogą nic przed nami zataić. Wszystkie potrzebne nam informacje znajdują się pod oznaczeniami wybitymi na jajkach.Dostępne są 3 klasy jajek: A, B oraz C. Jajka klasy A przeznaczone są do handlu detalicznego, czyli trafiają do naszych sklepów. Na nich się skupimy, gdyż to właśnie z jajkami tej klasy mamy do czynienia na co dzień.

Każde jajko z klasy A musi mieć na skorupce numer, oznaczający w jakim systemie była hodowana kura:

0 – oznacza jaja z chowu ekologicznego1 – to jaja z chowu na wolnym wybiegu2 – to hodowla ściółkowa3 – to oznaczenia dla chowu klatkowego

Dla nas jako konsumentów te numery są niezwykle ważne, gdyż umożliwiają nam podjęcie świadomej decyzji jaki przemysł chcemy wpierać naszym zakupem. My opowiadamy się za chowem ekologicznym i z wolnego wybiegu i zachęcamy wszystkich, aby również wybierać jajka oznaczone numerami 0 i 1. Jest to niezwykle ważne, gdyż to właśnie rynek zbytu, który tworzymy, dyktuje warunki dużym producentom.

Przepis na jajka faszerowane

Jajka są bardzo uniwersalne, dlatego gospodynie domowe i szefowie kuchni tak je uwielbiają. Sprawdzają się jako produkt główny oraz jako półprodukt, służący nam min. do wypieku ciast . Można je gotować w skorupce, smażyć, piec, bełtać na jajecznicę, tworzyć pyszne omlety, podawać na zimno i na ciepło, na słodko i wytrawnie – możliwości, które daje nam jajko są wręcz nieograniczone. Nawet skorupki od jajka mają w sobie wiele wartości – są osoby, które je proszkują i dodają do odżywek stosowanych przy profesjonalnej kulturystyce.

My mamy dla Was przepis na jedno z najbardziej tradycyjnych dań jajecznych, czyli jajka faszerowane. Są farsze szpinakowe, mięsne lub serowe – my tym razem, prezentujemy Wam przepis na jajka faszerowane pieczarkami.

Do przyrządzenia tej przekąski, potrzebujesz:

6 jajek300g pieczarek1 cebula1 papryka czerwona2 łyżki majonezu2 łyżki siekanego szczypiorkusól, pieprz ziołowy

Przygotowywanie tej przekąski zacznij od ugotowania jajek na twardo. Przy jajkach faszerowanych ważne jest, aby ładnie się obrały, inaczej będą wyglądały nieestetycznie oraz istnieje ryzyko, że zupełnie się rozpadną. Ułóż je w garnku z zimną, lekko osoloną wodą, tak, aby każde jajko było dokładnie zanurzone. Kładź je z pomocą łyżki, żeby uniknąć popękania. Od momentu gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj je około 6-8 minut, w zależności jakiej są wielkości.

Pamiętaj, aby nie gotować jajek dłużej nić 10 minut – staną się wtedy przegotowane, a wokół żółtka powstanie szara obwódka. Staraj się, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, gdyż bąble mogą podbić jajko do góry, co grozi rozbiciem skorupki.

Gdy jajka się gotują, pora zająć się farszem. Pieczarki umyj i pokrój w drobna kostkę. Tak samo postąp z cebulą oraz papryką. Wszystko wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez około 15 minut. Dopraw sola oraz pieprzem. Gdy cebula stanie się złocista, a papryka zmięknie, przełóż zawartość patelni na deskę do krojenia i dodatkowo posiekaj.

Jajka obierz i przekrój na pół. Wyciągnij żółtka i umieść je w misce z farszem. Rozdrobnij je widelcem i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj majonezu. Na połówki jajek nakładaj farsz. Możesz zapełnić tylko miejsca po żółtku lub nałożyć go na całą długość białka. Udekoruj łyżką majonezu i ziołami. Tak uszykowany talerz będzie smakowita przekąska oraz piękną dekoracją stołu.

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >