Jak poznać białą kiełbasę najwyższej jakości? Nigdy więcej nie daj się oszukać
Białą kiełbasę wykorzystujemy w wielkanocnych daniach, ale nie tylko. Warto mieć świadomość czym powinien się charakteryzować wyrób wysokiej jakości. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupach. Niezwykle istotny jest kolor białej kiełbasy.
Biała kiełbasa smakuje najlepiej, gdy przyrządzimy ją samodzielnie. Jednak jeśli nie mamy na to czasu, szanse na przygotowanie smacznego żuru z jej dodatkiem nadal są duże. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy kierowali się kilkoma prostymi zasadami.
Kolor białej kiełbasy ma znaczenie
Pierwszym parametrem kiełbasy, który zawsze możemy ocenić, jest jej zabarwienie. Dobrej jakości kiełbaski surowe będą miały lekko brązowe. Taki kolor świadczy o dużej zawartości mięsa i niewielkim dodatku tłuszczu.
Tłuste kawałki rozpoznać możemy po białym kolorze. Składnik ten jest nośnikiem smaku, więc dobra biała kiełbasa bardzo chuda być nie może. Nie będzie też jednak smaczna, gdy będzie miała tłuszczu zbyt dużo. Dlatego wystrzegajmy się naprawdę białej białej kiełbasy.
Dobrze przyrządzona parzona biała kiełbasa ma lekko szary kolor. Jeżeli wyrób będzie miał barwę różową, lepiej z niego zrezygnować. Świadczy on bowiem o dodatku soli peklowych. Ich zadaniem jest przedłużenie świeżości wyrobu. Są bezpieczne, ale jednak lepiej ich w diecie unikać.
Zwróćcie uwagę na powierzchnię i strukturę kiełbasy
Jeżeli mamy możliwość zobaczenia wnętrza kiełbaski — np. na stoisku mięsnym — skorzystajmy z niej. W ten sposób będziemy mogli ocenić wizualnie skład wyrobu. Dobra biała kiełbasa wewnątrz będzie się lekko rozwarstwiać , a w strukturze dostrzegalne będą niewielkie kawałki wieprzowiny.
Produkt charakteryzujący się jednolitą, zwartą strukturą, tak smaczny nie będzie. W ystrzegać należy się też kiełbas, które mają błyszczącą powierzchnię. Prawdopodobnie nie zostały dobrze przechowane. Wyrób świeży z zewnątrz będzie matowy i gładki.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
-
Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
-
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Źródło: newsy.gotujmy, zywienie.abczdrowie, beszamel.se