Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.04.2022 11:44

Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad

Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
canva/Lesyy

Jajeczne krokiety bez zawijania z pieczarkami i natką pietruszki to pomysł na szybki i prosty obiad lub kolację na ciepło. Krokiety są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania.

Przygotowanie krokietów zwykle kojarzy się nam z większym nakładem czasu i pracy i dlatego też często rezygnujemy z tego wyśmienitego dania. Krokiety jajeczne z pieczarkami to świetna alternatywa dla potrawy zawijanej w ciasto naleśnikowe- są równie smaczne, a ich przygotowanie trwa o wiele krócej.

Do masy, z której będziesz wyrabiać krokiety, dodaj ulubione zioła. Może to być natka pietruszki, koperek, szczypiorek lub tymianek. Zioła dobrze urozmaicają smak potrawy. Krokiety bez zawijania podaj np. z sosem czosnkowym lub ugotowanym wcześniej barszczem czerwonym, a obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.

Jajeczne krokiety bez zawijania

Składniki na około 10 krokietów:

  • 4 jajka

  • 500 g pieczarek

  • natka pietruszki

  • mała cebula czerwona

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • duże jajko lub 2 mniejsze

  • bułka tarta

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

Jak zrobić krokiety jajeczne bez zawijania?

4 jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, rozgnieć widelcem, ostudź. Pieczarki pokrój, posiekaj natkę pietruszki i cebulkę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, pietruszkę i smaż na wolnym ogniu, aż woda z grzybów odparuje.

Pieczarki wymieszaj z ugotowanymi na twardo jajkami i całość zmiel w maszynce do mięsa, następnie dopraw masę do smaku solą, pieprzem i uformuj krokiety. Przygotuj panierkę: w głębokim talerzu roztrzep surowe jajko, na drugi talerz wsyp bułkę tartą.

Wszystkie krokiety panieruj kolejno w jajku i bułce, następnie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Danie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddało nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Pieczarki na desce

Źródło zdjęcia: canva/ zia_shusha Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram