Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.04.2022 13:33

Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis

Rosół bez mięsa
canva/Qwart

Rosół bez mięsa gotowany na warzywach rosołowych z odpowiednimi przyprawami i ziołami jest równie aromatyczny, co tradycyjna zupa, a jego smak przekona do siebie każdego mięsożercę. Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis.

Rosół warzywny jest świetną alternatywą dla mięsnego rosołu. Ma doskonały kolor, smak i pięknie pachnie już podczas gotowania. Rosół podaję z makaronem lub wykorzystuję go jako bazę do innych zup i dań. Często też mrożę resztę i mam domowe, zdrowe kostki rosołowe, bez sztucznych barwników i konserwantów.

Rosół bez mięsa musi mieć dużo warzyw, żeby miał mocno wyczuwalny smak. Do zupy dodaję zarówno białą, jak i zieloną część pora, która podkreśla aromat całego dania. Bardzo ważny jest również lubczyk i kurkuma. Lubczyk jest naturalnym odpowiednikiem maggi, kurkuma natomiast nadaje piękny, złoty kolor i ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Aromatyczny rosół bez mięsa

Składniki na 2 l wywaru:

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • por (biała część plus liście)

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • pół główki kapusty pekińskiej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • gałązka lubczyku lub płaska łyżeczka lubczyku suszonego

  • natka pietruszki

  • pół łyżeczki kurkumy

  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować rosół bez mięsa?

Do większego garnka włóż marchewki, korzeń pietruszki, seler, białą część pora, kapustę, obrane ze skórki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, wlej 2 litry wody i gotuj na najmniejszym gazie.

Łodygi natki pietruszki zwiąż nitką i włóż do garnka w taki sposób, żeby liście były zanurzone w wywarze, a łodygi na zewnątrz. Cebulę obierz ze skóry, przekrój na pół i podsmaż chwilę na suchej patelni teflonowej, następie dodaj do rosołu.

Całość gotuj przez godzinę. Po tym czasie wyjmij natkę pietruszki, włóż liście pora, dodaj lubczyk, kurkumę i gotuj kolejne 30 minut. Gotowy rosół dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, smacznego.

Warzywa rosołowe

Źródło zdjęcia: canva/ joannatkaczuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram