Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Co dziś ugotować? A może obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym? By przygotować ten idealny jarski obiad, zamiast mięsa i ryżu użyj ziemniaków. Niecodzienne nadzienie zachwyci wszystkich domowników. Do gołąbków możesz podać sos grzybowy — pasuje wyśmienicie.
Choć gołąbki nadziewamy zwykle mięsem lub mięsem i ryżem, to jarska wersja również jest bardzo smaczna. Z czego przygotować farsz do jarskich gołąbków? Można go zrobić np. z kaszy jęczmiennej lub gryczanej albo ziemniaków. Doskonałym dodatkiem aromatycznym będą zaś grzyby suszone lub pieczarki, a także podsmażona cebulka.
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej lub białej
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 mały por
2 łyżki oleju
2 twarożki ziołowe
sól, pieprz
na sos:
50 dag pieczarek
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 30 proc.
sól, pieprz
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, podziel na pojedyncze liście. Wrzuć je do wrzątku na kilka minut, wyjmij, gdy będą elastyczne. Zetnij zgrubienia.
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj. Odcedź, osusz, wytłucz. Cebulę i por oczyść, posiekaj, zeszklij na oleju, przestudź.
Do ziemniaków dodaj cebulę i por, a także serki ziołowe. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na każdy liść kapusty kładź porcję farszu, uformuj gołąbki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, oprósz solą i pieprzem, piecz 2 godziny w 200 st. C.
Na sos pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem. Gdy odparuje z nich większość wody, dodaj śmietankę i gotuj kilka minut, dopraw, podawaj do gołąbków.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z kaszą i grzybami, a także na gołąbki w kiszonej kapuście.
Źródło zdjęcia: canva/travellinglight
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealna na Wielkanoc sałatka z brokułów, kukurydzy i jajek. Prosto i efektownie
Zachwycająca pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidorów. Ideał do kanapek
Źródło: gotujebolubie