Doskonały przepis na pyszny żurek
W chlebie, z kiełbasą i jajkiem, a nawet wegański — żurek występuje w wielu wersjach. Ilu smakoszy tyle opinii, która wersja tego tradycyjnego dania jest najlepsza. Przepis, który wam proponujemy, wprowadza radykalną zmianę — pominięcie zakwasu. Sprawdźcie, czym można go zastąpić bez utraty smaku.
Ta receptura odmieni wasze spojrzenie na żurek. Zastosowano w niej wodę spod ogórków. Dzięki temu czas przygotowania potrawy ulega znacznemu skróceniu. Zyskuje ona dodatkowy, wyjątkowego posmak, który z pewnością zachwyci niejednego amatora kuchni polskiej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyjątkowo pyszny żurek
Składniki:
6 surowych białych kiełbasek
2 ząbki czosnku bez łupiny
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 cebuli
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 spory liść lubczyku
2 szklanki wody z kiszonych ogórków
50 ml śmietanki 12%
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obieramy. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. W drugim garnku z wodą umieszczamy umytą kiełbasę. Zagotowujemy ją, a następnie przekładamy do garnka z włoszczyzną.
Włoszczyznę i kiełbasę gotujemy przez 30 minut na niewielkim ogniu z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści — laurowego i lubczyku. Wlewamy wodę spod ogórków, dodajemy majeranek i doprawiamy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Gotowy żurek zabielamy śmietanką, dodając ją ostrożnie tak, aby nie utworzyły się grudki. Jeżeli chcemy, by zupa była nieco lżejsza, możemy użyć jogurtu naturalnego. Podajemy ze świeżym pieczywem i jajkiem.
Więcej pomysłów na przygotowanie żurku znajdziecie na naszej stronie. Wśród nich m.in. żurek w wersji wegańskiej oraz wskazówki, które pomogą wam przygotować idealny zakwas.
Źródło zdjęcia: canva/ dianazh
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy