Jak prawidłowo gotować parówki? Wyjaśniamy krok po kroku
Parówki są częstym składnikiem śniadania. Mięsny wyrób nie zawsze jednak wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Aby nie pękał podczas gotowania, należy wyjąć go z lodówki na pół godziny przed planowanym przyrządzeniem. Podpowiadamy, co jeszcze warto zrobić, by rarytas był pełen smaku.
Parówki — obok kiełbasy czy kabanosów — s ą jednym z popularniejszych mięsnych produktów. Ich przygotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Wielu z nas wkłada je do wrzątku i podgrzewa przez kilka do nawet kilkunastu minut. Tymczasem gotowanie wyrobu powinno odbywać się zupełnie inaczej.
Czemu parówki pękają?
Wrzucenie wyjętego z lodówki smakołyku do wrzątku i podgrzewanie go przez dłuższy czas na większym ogniu to proszenie się o nieszczęście. Parówki są produktem już ugotowanym i homogenizowanym. Nie wymagają więc długiej obróbki termicznej.
Zbyt długi proces, znaczna różnica temperatur oraz kotłująca się w garnku woda są elementami, które sprzyjają pękaniu parówek. Nieestetyczny wygląd nie jest jedynym efektem błędów w przygotowaniu.
Jak poprawnie gotować parówki?
Najpierw mięsny smakołyk trzeba ogrzać do temperatury pokojowej. Dzięki temu, gdy włożymy go do wrzątku, unikniemy narażenia wyrobu na szok termiczny. Parówki w wodzie nie powinny spędzić zbyt wiele czasu. Średnia długość gotowania to 3 do 5 minut. Małe wyroby podgrzewamy krócej niż duże i nieco grubsze.
Pamiętajmy, że zawsze powinniśmy umieszczać parówkę we wrzątku. W ten sposób skrócimy czas kontaktu wyrobu z wodą. Jest to niezwykle istotne, dla zachowania smaku. Długie namaczanie prowadzi bowiem do uzyskania mdłych i niesmacznych wyrobów.
Warto wiedzieć, że nierzadko przedłużone gotowanie jest też niekorzystne dla zdrowia. Wiele parówek zawiera sole peklujące, które pod wpływem wysokiej temperatury przekształcają się w związki o niekorzystnym wpływie na ludzki organizm.
Źródło zdjęcia: canva/gbh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se