Jak należy mrozić truskawki? 1 błąd może być kosztowny
Mrożenie truskawek to dobry sposób na zachowanie smaku lata przez całą zimę i wiosnę, aż do następnego sezonu. Truskawki wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i sposobu mrożenia. Jak należy mrozić truskawki? 1 błąd może być kosztowny.
Truskawki niestety są owocami sezonowymi i możemy cieszyć się ich smakiem przez niecałe 2 miesiące w roku. Oczywiście w sklepach przez wiele miesięcy dostępne są również szklarniowe truskawki, jednak owoce nie smakują już tak, jak polskie, wygrzane w pełnym słońcu, polne owoce.
Co zrobić, aby smak truskawek zatrzymać na dłużej? Truskawki możemy z powodzeniem zamrozić, możemy przygotować z nich sok do słoików na zimę, dżem i konfiturę. Z mrożonych truskawek przygotujemy pyszne koktajle z kefirem lub maślanką, mus do naleśników, a także dodamy do ciast, deserów i pierogów na słodko.
Podczas mrożenia truskawek, musimy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, inaczej zimą zamiast pysznych owoców wyjmiemy z zamrażalnika zgnite owoce lub będą tak zamrożone, że będziemy musieli od razu rozmrozić cały woreczek.
Jak należy mrozić truskawki?
Do mrożenia wykorzystaj wyłącznie świeże, jędrne, zdrowe truskawki. Owoce, które są uszkodzone, miękkie, obite lub nagnite nie nadają się do mrożenia, ponieważ zepsują wszystkie zamrożone truskawki i będziesz musiał je wyrzucić.
Truskawki umyj i bardzo dokładnie osusz. Gdy owoce będą już suche, usuń szypułki. Truskawki poukładaj na tackach i w taki sposób włóż do zamrażalnika.
Gdy owoce zamarzną, przełóż je do woreczków strunowych i ponownie włóż do zamrażalnika. Tak przygotowane truskawki nie posklejają się podczas mrożenia i wyjmiesz dokładnie taką porcję owoców, jakiej potrzebujesz.
Źródło zdjęcia: canva/ Ahanov Michael
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: zdrowie.wprost.pl