Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycące flaczki z dodatkiem boczku. Kultowa potrawa w nowej odsłonie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.06.2022 20:16

Sycące flaczki z dodatkiem boczku. Kultowa potrawa w nowej odsłonie

flaczki
canva/Dar1930

Flaczki są daniem, które budzi skrajne emocje — jedni nie wezmą ich do ust, inni za nimi przepadają. Dla wielbicieli mamy przepis na sycące flaczki z dodatkiem boczku. Ta kultowa potrawa w nowej odsłonie zachwyci was niepowtarzalnym aromatem i pełnym smakiem.

Flaczki są tradycyjną, polską zupą, bez której nie obędzie się żadna rodzinna uroczystość. Serwują je na chrzcinach, komuniach i weselach. Gotuje się je też na święta i inne imprezy. Oczywiście, jako danie przyrządzane z podrobów, mają wielu przeciwników, którzy za nic w świecie nie wezmą ich do ust.

Rzeczywiście flaczki mają charakterystyczny smak i zapach, które nie wszystkim odpowiadają. Jednak dobrze doprawione, potrafią smakować rewelacyjnie. A przy tym doskonale sycą i rozgrzewają.

Jak zrobić flaczki z boczkiem?

Składniki:

  • ok. 75 dag krojonych, mrożonych flaków

  • 20 dag chudego boczku

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 por

  • 1 łyżka oleju

  • 1,5 l rosołu drobiowego

  • 2 listki laurowe

  • ok. 100 ml przecieru pomidorowego

  • 200 ml białego wina

  • po pół łyżeczki tymianku i słodkiej mielonej papryki

  • majeranek

  • mielony imbir

  • sól, pieprz

Przygotowanie flaczków z boczkiem

Flaczki rozmroź, kilka razy opłucz. Wrzuć do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj je ok. 10 minut. Wodę odlej, flaczki zalej porcją gorącej wody i gotuj znowu 10 minut.

Boczek pokrój w kostkę lub paski, podsmaż w garnku na oleju. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Por oczyść, pokrój w paski.

Cebulę i czosnek dodaj do boczku, przesmaż. Dodaj pokrojony por, całość podduś. Dodaj flaczki, rosół i listki laurowe. Gotuj całość ok. 30 minut na niedużym ogniu.

Dodaj przecier pomidorowy, wino i przyprawy. Gotuj jeszcze 20-30 minut przy uchylonej pokrywce. Flaczki dopraw do smaku.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na flaczki z kurczaka, a także na flaczki z boczniaków.

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp