Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Kabanosy są mięsnym rarytasem, któremu nie oprze się wielu smakoszy. Przygotowanie domowego wyrobu nie będzie problemem, jeśli zaopatrzymy się w jelita tubowane. Wypełnienie ich jest niezwykle proste. Sprawdźcie nasz przepis koniecznie — wychodzą lepsze niż sklepowe.
Kabanosy są kolejnym — po metce cebulowej czy białej kiełbasie — smakołykiem, który można przyrządzić w domowych warunkach. Wybierając wysokiej jakości boczek i mięso z łopatki oraz używając jelit tubowanych, przyrządzimy je bez trudu. Bliscy będą zachwyceni smakiem. Skusicie się?
Przepis na wyborne domowe kabanosy
Składniki:
1 kg surowego boczku
2,5 kg łopatki
2 główki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego
tubowane jelito na kabanosy o długości 15 m
drewno owocowe do wędzenia
Przygotowanie:
Mięso mielimy maszynce. Dodajemy do niego przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę wyrabiamy rękoma około 15 minut. Gdy stanie się kleista, będziemy mogli wypełnić nią jelita.
Rozcinamy jelito na pół i umieszczamy je na leju maszynki. Zawiązujemy koniec. Mięsem nabijamy osłonkę. Robimy to ręcznie i powoli — w ten sposób jelito nie popęka. Gotowe kabanosy przekładamy na drewniany kij lub metalowy pręt i odstawiamy na 60 minut.
Po tym czasie rozpalamy ognień w wędzarni, wykorzystując drewno owocowe i przyrządzamy specjał przez 3 godziny, utrzymując temperaturę 70-80 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, że rarytas nie może znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie ognia.
Po zakończeniu wędzenia studzimy go w chłodnym miejscu przez 12 godzin. Podajemy do kanapek. Kabanosy doskonale smakują ze świeżym domowym chlebem lub bagietką czosnkową.
Źródło zdjęcia: canva/djedzura Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis