Smakosze.pl
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy

canva/nimnull

Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu

31 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kabanosy są mięsnym rarytasem, któremu nie oprze się wielu smakoszy. Przygotowanie domowego wyrobu nie będzie problemem, jeśli zaopatrzymy się w jelita tubowane. Wypełnienie ich jest niezwykle proste. Sprawdźcie nasz przepis koniecznie — wychodzą lepsze niż sklepowe.

Kabanosy są kolejnym — po metce cebulowej czy białej kiełbasie — smakołykiem, który można przyrządzić w domowych warunkach. Wybierając wysokiej jakości boczek i mięso z łopatki oraz używając jelit tubowanych, przyrządzimy je bez trudu. Bliscy będą zachwyceni smakiem. Skusicie się?

Przepyszne pieczone gołąbki. Tradycyjny smak i wspaniała jakość

Przepyszne pieczone gołąbki. Tradycyjny smak i wspaniała jakość

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne domowe kabanosy

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku

  • 2,5 kg łopatki

  • 2 główki czosnku

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego

  • tubowane jelito na kabanosy o długości 15 m

  • drewno owocowe do wędzenia

Przygotowanie:

Mięso mielimy maszynce. Dodajemy do niego przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę wyrabiamy rękoma około 15 minut. Gdy stanie się kleista, będziemy mogli wypełnić nią jelita.

Rozcinamy jelito na pół i umieszczamy je na leju maszynki. Zawiązujemy koniec. Mięsem nabijamy osłonkę. Robimy to ręcznie i powoli — w ten sposób jelito nie popęka. Gotowe kabanosy przekładamy na drewniany kij lub metalowy pręt i odstawiamy na 60 minut.

Po tym czasie rozpalamy ognień w wędzarni, wykorzystując drewno owocowe i przyrządzamy specjał przez 3 godziny, utrzymując temperaturę 70-80 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, że rarytas nie może znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie ognia.

Po zakończeniu wędzenia studzimy go w chłodnym miejscu przez 12 godzin. Podajemy do kanapek. Kabanosy doskonale smakują ze świeżym domowym chlebem lub bagietką czosnkową.

Kabanosy są doskonałą przekąską

Kabanosy są doskonałą przekąską

Źródło zdjęcia: canva/djedzura

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >