Smakosze.pl Porady Jak przechowywać wędlinę, aby nie była obślizgła? Nie każdy zna te zasady
Canva

Jak przechowywać wędlinę, aby nie była obślizgła? Nie każdy zna te zasady

19 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Każdy uwielbia świeże wędliny, ale nie każdy wie, jak odpowiednio je przechowywać. Poznaj kilka zasad, a twoja ulubiona szynka nie będzie obślizgła. Dzięki nim unikniesz poważanych konsekwencji.

Wędliny podstawą kanapek

Każdy z nas uwielbia, zjeść na śniadanie kanapki, nie tylko ze świeżym pieczywem, ale także ze świeżą wędliną. Doda ona kanapce nie tylko sytości, ale i niepowtarzalnego smaku. Oczywiście, aby tak było szynka, musi być świeża.

Często zdarza się, że nawet przechowywana w lodówce potrafi się szybko zepsuć. Możesz temu zapobiec, stosując zasady z dalszej części artykułu, które dotyczą jej odpowiedniego przechowywania. Przeczytaj i zastosuj je w swojej kuchni. Już nigdy nie będziesz mieć do czynienia z niebezpieczną szynką.

szynka.jpg
Canva/@Olga Kriger
Moja rodzina szaleje za bułeczkami gyros. Zawsze piekę więcej niż jedną blaszkę

Błąd może wiele kosztować

Złe przechowywanie wędliny może doprowadzić do jej zepsucia. Bardzo trudno rozpoznać, czy szynka nadaje się jeszcze do spożycia. Zjedzenie nienadającej się już wędliny może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. A ono jest bardzo niebezpieczne na zdrowia człowieka.

Jak poprawnie przechowywać wędliny?

Możesz uniknąć zatrucia, stosując kilka metod. Dotyczą one głównie przechowywania wędlin. To właśnie po trafieniu do naszej lodówki psują się najczęściej.

Pierwsza zasada dotyczy opakowania. W ędlina musi mieć dostęp do powietrza, dlatego nigdy, nie przechowuj jej w szczelnych pojemnikach lub plastikowych workach. Najlepiej przechowuj ją w pergaminie lub ściereczce. Dodatkowo wędliny powinny być przechowywane w niższych partiach lodówki . Z racji tego, że w tamtym rejonie panują najniższe temperatury.

Druga kwestia dotyczy już samej wędliny. Ta w kawałku zachowa świeżość znacznie dłużej niż ta zakupiona w plasterkach. Kieruj się tym podczas zakupów, a być może uda ci się uniknąć zepsucia szynki.

lodówka.jpg
Canva/@Odua Images
Taki sernik robi moja babcia. Nigdy nie jadłem lepszego ciasta
Mieszam paprykę z cebulą i zalewam je tym sosem. Prosta surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Tagi: Kuchnia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy