Moja rodzina szaleje za bułeczkami gyros. Zawsze piekę więcej niż jedną blaszkę
Nie kupuj słonych bułeczek. Dużo lepiej zrobić je samemu według tego przepisu. Z nim wychodzą tak pyszne, że cała moja rodzina je uwielbia. Upiecz i przekonaj się sama.
Smaczne bułeczki które zachwycają
Moja rodzina pokochała te bułeczki od pierwszego razu. Znikają tak szybko, że muszę piec więcej niż jedną blachę. Ich smak zawdzięczam pysznemu nadzieniu z przyprawą gyros.
W dalszej części artykułu podzielę się z tobą przepisem, abyś i ty mogła zrobić je dla swojej rodziny. Gwarantuję ci, że będą zachwyceni. Ty też będziesz musiała piec sporą ilość tych bułeczek. Znikają od razu po upieczeniu.
Taki sernik robi moja babcia. Nigdy nie jadłem lepszego ciastaCo będzie ci potrzebne?
Do przygotowania tych bułeczek będziesz potrzebowała składników z tej listy. Sprawdź ją dokładnie i nie zapomnij o żadnym potrzebnym produkcie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kulinarne przygody, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 350 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 pierś z kurczaka
- 50 g masła
- 2 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 150 g żółtego sera w kostce
- przyprawa gyros
- pieprz
- sól
Przepis na bułeczki z gyrosem
Zacznij od podgrzania 250 mililitrów mleka. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj pokruszone drożdże i wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski. Wbij jajko. Wlej 100 mililitrów mleka i roztopione masło. Dodaj szczyptę soli. Wlej rozczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę.
Pierś z kurczaka umyj, oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę. Mięso dopraw pieprzem, solą oraz przyprawą gyros. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj zamarynowane mięso.
Pieczarki obierz i pokrój w małą kostkę. Podsmaż razem z mięsem. Kiedy będzie gotowe, przełóż do miski. Wsyp odcedzoną kukurydzę. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser i wsyp go do miski. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 12 części. Z każdej uformuj okrągły placek. Na środku układaj farsz. Następnie sklej bułeczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe bułeczki zostaw do ostygnięcia, a potem patrz, jak błyskawicznie znikają.