Mieszam paprykę z cebulą i zalewam je tym sosem. Prosta surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Doskonałość smaku nie zawsze musi iść w parze z trudnością przygotowania dania. Ta surówka udowadnia prawdziwość tej zasady. Dosłownie kilka składników łączymy tu w kolorową mieszankę, która pieści zmysły, poprawia humor i pozwala łatwiej doczekać wiosny.
Sałatka z prostym winegretem
Sekret tej sałatki tkwi w jej lekkości. Surówki, którymi zajadamy się na codzień, często składają się z doskonałych w smaku, lekkich warzyw, które następnie obciążamy sosami, zwłaszcza tymi na bazie majonezu, rzadziej jogurtu czy śmietany.
W tym wypadku kompozycja zawdzięcza świeżość i elegancję kompozycji oliwy z cytryną i musztardą, która robi tu za przyprawę, a nie ciężkawą bazę sosu. Warto przekonać się do takiego lżejszego przyprawiania surówek, bo dzięki temu składniki warzywne grają w nich pierwsze skrzypce.
Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumieniaSałatka z papryki
W naszych sklepach spotykamy przeważnie papryki w trzech, a czasem w czterech kolorach. Dlatego nasz przepis wychodzi od czterech sztuk papryki – by można było użyć po jednym z każdej i wprowadzić więcej kolorów do naszej kompozycji!
Składniki
- 4 papryki w różnych kolorach
- 1 szalotka
- 1 mała czerwona cebula
- 50 ml oliwy
- Łyżeczka musztardy francuskiej
- 15 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
Surówka paprykowo-cebulowa
Z papryki odcinamy końce zostawiając korpusy w kształcie rurki. Wyjmujemy gniazdo nasienne, a korpusy kroimy w cieniutkie słupki (odkrojone końcówki papryki wykorzystujemy w innych daniach). Obie cebule przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie pióra. Warzywa umieszczamy w miseczce.
Oliwę i sok z cytryny wlewamy do małego słoiczka. Dodajemy musztardę, słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Emulsję doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodając także sok z cytryny, by osiągnąć idealny balans smaków.
Winegret wylewamy na warzywa na krótko przed podaniem i mieszamy delikatnie. Ta prosta surówka jest świetnym towarzyszem posiłków.
Wypróbuj też przepisy na zimową sałatkę i schab po cygańsku.