Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam paprykę z cebulą i zalewam je tym sosem. Prosta surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.02.2024 19:21

Mieszam paprykę z cebulą i zalewam je tym sosem. Prosta surówka smakuje lepiej, niż w restauracji

surówka
Canva / edoneil

Doskonałość smaku nie zawsze musi iść w parze z trudnością przygotowania dania. Ta surówka udowadnia prawdziwość tej zasady. Dosłownie kilka składników łączymy tu w kolorową mieszankę, która pieści zmysły, poprawia humor i pozwala łatwiej doczekać wiosny.

Sałatka z prostym winegretem

Sekret tej sałatki tkwi w jej lekkości. Surówki, którymi zajadamy się na codzień, często składają się z doskonałych w smaku, lekkich warzyw, które następnie obciążamy sosami, zwłaszcza tymi na bazie majonezu, rzadziej jogurtu czy śmietany.

W tym wypadku kompozycja zawdzięcza świeżość i elegancję kompozycji oliwy z cytryną i musztardą, która robi tu za przyprawę, a nie ciężkawą bazę sosu. Warto przekonać się do takiego lżejszego przyprawiania surówek, bo dzięki temu składniki warzywne grają w nich pierwsze skrzypce.

papryki w trzech kolorach
fot. Canva
Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia

Sałatka z papryki

W naszych sklepach spotykamy przeważnie papryki w trzech, a czasem w czterech kolorach. Dlatego nasz przepis wychodzi od czterech sztuk papryki – by można było użyć po jednym z każdej i wprowadzić więcej kolorów do naszej kompozycji!

Składniki

  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 1 szalotka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50 ml oliwy
  • Łyżeczka musztardy francuskiej
  • 15 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Surówka paprykowo-cebulowa

Z papryki odcinamy końce zostawiając korpusy w kształcie rurki. Wyjmujemy gniazdo nasienne, a korpusy kroimy w cieniutkie słupki (odkrojone końcówki papryki wykorzystujemy w innych daniach). Obie cebule przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie pióra. Warzywa umieszczamy w miseczce.

Oliwę i sok z cytryny wlewamy do małego słoiczka. Dodajemy musztardę, słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Emulsję doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodając także sok z cytryny, by osiągnąć idealny balans smaków.

Winegret wylewamy na warzywa na krótko przed podaniem i mieszamy delikatnie. Ta prosta surówka jest świetnym towarzyszem posiłków.

Wypróbuj też przepisy na zimową sałatkę i schab po cygańsku.

papryka i cebula
fot. Canva