Smakosze.pl Porady Jak przechowywać ziemniaki?
canva/pixelshot

Jak przechowywać ziemniaki?

2 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Każdego dnia tysiące Polaków wrzuca obrane i umyte ziemniaki do wrzątku, aby je ugotować. Warzywo to jest bardzo popularne, jednak wiele osób nie wie, jak je przechowywać. Przede wszystkim należy zrezygnować z plastikowych torebek, które mogą je łatwo zepsuć.

Ziemniaki można przygotować w najróżniejszej formie i wszystko zależy głównie od wyobraźni gotującego. To jeden z powodów, dla których są tak popularne na całym świecie.

Niestety, choć gotowanie z ich udziałem jest proste, tak przechowywanie bulw musi być wykonane w odpowiedni sposób - inaczej można zniszczyć cały zapas kartofli.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki wrzuć do papierowej torby

Obecnie najczęściej ziemniaki kupuje się na targowiskach, straganach lub w supermarketach. Jedna rzecz łączy te trzy miejsca - pakowanie ziemniaków w foliowe torebki.

Po przyjściu do domu i wyłożeniu wszystkich zakupów każdy z nas powinien natychmiast wyjąć ziemniaki z foli i przełożyć je do papierowej i przewiewnej torby.

Foliowe torebki przepuszczają światło słoneczne i doprowadzają do parowania wody z bulw. W efekcie te kurczą się i zielenieją, przez co nie da się ich jeść.

Kupuj mało, lecz często

Kolejną poradą jest zrezygnowanie z kupowania dziesiątek kilogramów kartofli, na rzecz częstego spacerowania do sklepu po znacznie mniejszą ilość świeżych pyrek.

Mało które domostwo posiada obecnie chłodną spiżarnię, w której ziemniaki mogłyby z łatwością przetrwać - dlatego bezpieczniej jest kupować niewielkie ilości.

Warto również nie wkładać surowych ziemniaków do plastikowych pojemników, które doprowadzają do pleśnienia - papierowa torba jest najlepsza.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Kartofle

Źródło zdjęcia: canva/Peter Shaw, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blog.liebherr.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy