Jak przygotować jajka sadzone bez tłuszczu?
Jajka sadzone uwielbiane są zarówno jako składnik posiłków, jak i samodzielną przekąskę. Niestety są one ciężkostrawne, z uwagi na olej użyty do ich smażenia. Dlatego tym razem prezentujemy metodę na sadzone bez tłuszczu.
Jajka sadzone najczęściej smaży się na oleju - w taki sposób można uzyskać chrupiącą, brązową skórkę na białku, jednocześnie zachowując płynne żółtko.
Niestety taka metoda sprawia, że jajka są kaloryczne i ciężkostrawne. Dodatkowo olej pryska na wszystkie strony, dlatego oryginalna praktyka jest wręcz trudniejsza od tej prezentowanej poniżej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajko sadzone na wodzie
Na początku będziesz jedynie potrzebować wody, patelni z nieprzywierającą powłoką, świeżych jajek, soli oraz pieprzu. Ewentualnie możesz pokusić się o inne przyprawy, aby zwiększyć smak jajek.
Na patelnie wlej wodę i postaw ją na palniku. Powinna sięgać do 1 cm wysokości naczynia. Podgrzewaj ją na bardzo małym ogniu i po kilku sekundach wbij jajka.
Cały czas należy obserwować zawartość patelni, ponieważ jeśli woda wyparuje, jajka bardzo szybko mogą się przypalić. Jeśli zabraknie wody, dolej jej brakującą ilość.
Wyławiaj szumowiny
Podobnie jak podczas gotowania rosołu, na powierzchni wody mogą pojawiać się szumowiny z białka. Wystarczy je po prostu wyciągać sitkiem lub łyżką, lub zwyczajnie zostawić nieruszane.
Po ścięciu się białka możesz wyciągać jajko na talerz. Teraz trzeba je jedynie doprawić solą, pieprzem oraz innymi wybranymi przyprawami i gotowe - pyszne i zdrowe sadzone są gotowe.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Mizina, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: opycha.pl