Obłędnie pyszne racuchy z jabłkami według babcinej receptury
Racuchy z jabłkami można sporządzić na wiele sposobów, jednak najlepszy z nich pochodzi od babć. To one dopracowały przepis w ciągu wielu lat. Delikatne placki o intensywnie jabłkowym smaku sprawdzają się doskonale jako deser.
Do racuchów dodaje się jabłka głównie pod dwiema postaciami - tarte lub krojone w drobną kostkę. Niezależnie od twoich preferencji, obie metody sprawdzają się równie dobrze.
Aby cieszyć się puszystymi plackami, pozwól drożdżom zacząć pracować, dlatego nie dodawaj ich od razu do ciasta, a zamiast tego daj im 15 minut od zalania mlekiem, aby zaczęły fermentować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na racuchy z jabłkiem
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jabłka
25 g drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
sól
cukier puder
olej
200 ml mleka
Zacznij od utarcia drożdży z dwoma łyżkami cukru, następnie zalej je ciepłym mlekiem i wsyp 1 łyżkę mąki. Wymieszaj rozczyn i odstaw go na 15 minut pod przykryciem, aż zacznie się mocno pienić.
Do miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z solą. Wlej do niej rozczyn, wbij jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie jednolite, odstaw je na bok. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Do wyrośniętego ciasta dodaj jabłka i zamieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarneprzeboje.pl