Jak zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków?
W sytuacji, gdy przygotowałeś zbyt dużo ziemniaków na obiad, świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie placków ziemniaczanych. Można je bowiem wykonać również z ugotowanych kartofli. Ich smak jest genialny, a delikatna faktura sprawia ogromną przyjemność.
Placki ziemniaczane zazwyczaj robi się z surowych pyrek, które ścierane są na tarce o dużych lub małych oczkach, zależnie od preferencji gotującego. Okazuje się jednak, że doskonale wychodzą również z ziemniaków wcześniej ugotowanych.
Największy aromat uzyskuje się poprzez dodanie do ciasta świeżo siekanego koperku. Jeśli nie jesteś fanem tego zioła, możesz użyć innego, lub całkowicie pominąć ten składnik - wtedy warto podać placki z sosem, na przykład czosnkowym.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki z ugotowanych ziemniaków
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane inaczej, czyli pieczone w piekarniku.
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 cebula
pęczek koperku (lub inne zioło)
sól
pieprz
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle klarowanym lub oleju roślinnym, aż nabierze delikatnego złotego koloru. Do dużej miski przeciśnij przez praskę gotowane ziemniaki.
Dodaj do nich cebulę, siekany koperek, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz oraz jajko. Wymieszaj składniki dokładnie, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Odstaw ciasto na 5 minut.
W międzyczasie rozgrzej patelnie i wlej na nią odrobinę oleju. Wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj placki na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub zwykłą kwaśną śmietaną. Smacznego.
Źródło: canva/Łukasz Wróbel, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zajadam.pl