Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

canva/Christian Fischer, Getty Images

Jak zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków?

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

W sytuacji, gdy przygotowałeś zbyt dużo ziemniaków na obiad, świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie placków ziemniaczanych. Można je bowiem wykonać również z ugotowanych kartofli. Ich smak jest genialny, a delikatna faktura sprawia ogromną przyjemność.

Placki ziemniaczane zazwyczaj robi się z surowych pyrek, które ścierane są na tarce o dużych lub małych oczkach, zależnie od preferencji gotującego. Okazuje się jednak, że doskonale wychodzą również z ziemniaków wcześniej ugotowanych.

Największy aromat uzyskuje się poprzez dodanie do ciasta świeżo siekanego koperku. Jeśli nie jesteś fanem tego zioła, możesz użyć innego, lub całkowicie pominąć ten składnik - wtedy warto podać placki z sosem, na przykład czosnkowym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z ugotowanych ziemniaków

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane inaczej, czyli pieczone w piekarniku.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 cebula

  • pęczek koperku (lub inne zioło)

  • sól

  • pieprz

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle klarowanym lub oleju roślinnym, aż nabierze delikatnego złotego koloru. Do dużej miski przeciśnij przez praskę gotowane ziemniaki.

Jajecznica

Wyborna jajecznica po szwedzku - z mąką i mlekiem

CZYTAJ DALEJ

Dodaj do nich cebulę, siekany koperek, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz oraz jajko. Wymieszaj składniki dokładnie, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Odstaw ciasto na 5 minut.

W międzyczasie rozgrzej patelnie i wlej na nią odrobinę oleju. Wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj placki na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub zwykłą kwaśną śmietaną. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/Łukasz Wróbel, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zajadam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >