Smakosze.pl Porady Jak przedłużyć świeżość suszonych grzybów? Wystarczy 1 składnik
Canva / wydynd

Jak przedłużyć świeżość suszonych grzybów? Wystarczy 1 składnik

11 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Suszone grzyby są często wybieraną formą przechowywania leśnych zbiorów. Aby przetrwały długie miesiące, niezbędne jest ich właściwe składowanie. Skuteczną ochronę przez wilgocią zapewni kilka niepozornych ziarenek ryżu. Dodaj je koniecznie do swojego pojemnika z suszonymi grzybami.

Suszone grzyby mają wielu wrogów. Aby zapasy służyły nam długi czas, należy przestrzegać kilku prostych zasad. Jakie zatem niebezpieczeństwa czyhają na nasze zbiory?

Jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku . Ten sposób uchroni je między innymi przed wietrzeniem przez nadmierny kontakt z powietrzem. Tak przechowywane suszone grzyby będą miały bardziej intensywny aromat .

Suszone grzyby nie lubią być wystawione na działanie światła słonecznego . To również wpływa niekorzystnie na smak . Ponadto światło padające na pojemnik z grzybami może kumulować wilgoć w jego wnętrzu, a przez to zwiększać ryzyko zapleśnienia zbiorów.

Na przechowywanie suszonych grzybów najlepiej wybrać zakręcany słoik z gumową uszczelką . Równie dobrze sprawdzi się metalowe pudełko z dobrze dopasowaną pokrywką . Nie przechowujmy grzybów w lnianych woreczkach lub torebkach papierowych . Ten sposób nie stanowi żadnej ochrony dla naszych grzybów.

Jak prosto przedłużyć świeżość suszonych grzybów?

Czynnikiem zagrażającym grzybom jest wilgoć . Wystawione na jej działanie suszone grzyby narażone są na atak pleśni . Z tego względu należy za wszelką cenę uchronić je przez zgubnym wpływem nadmiaru wody .

Prostym skutecznym sposobem na radzenie sobie z wilgocią jest dodanie do pojemnika z grzybami odrobiny ryżu . Jest to patent dobrze znany chociażby z przechowywania soli . Ryż w solniczce to częsty widok w warunkach działkowych czy turystycznych.

Suchy ryż w pojemniku na suszone grzyby to świetny pochłaniacz wilgoci . Dzięki jego obecności mamy pewność, ze cała zbędna woda ominie nasze dary lasu. Ziarenka ryżu warto od czasu do czasu wymienić na świeże, zupełnie suche . Idealne suszone grzyby wymagają odpowiedniego krojenia przed obróbką . Więcej informacji na temat samego suszenia znajdziesz tutaj .

Canva / pixelshot
Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy