Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dosyp pół łyżeczki do mąki, a zamiast wody dodaj kultowy napój. Najlepszy patent na puszyste naleśniki

Dosyp pół łyżeczki do mąki, a zamiast wody dodaj kultowy napój. Najlepszy patent na puszyste naleśniki

Puszyste naleśniki
canva/YelenaYemchuk

Puszyste naleśniki na słodko spodobają się całej rodzinie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko dodać do ciasta trochę proszku do pieczenia oraz białą oranżadę. Po usmażeniu otrzymamy przysmak, którego delikatność zachwyci od pierwszego kęsa. Spróbujecie?

Lekkie i słodkie naleśniki będą smakowały każdemu. Przygotowane z odrobiną proszku do pieczenia i oranżadą — znanym i lubianym gazowanym napojem — ciasto wyjdzie przyjemnie miękkie i wprost rozpłynie się w ustach. Musicie spróbować.

Przepis na wyjątkowo puszyste naleśniki

Składniki:

  • 375-450 g maki pszennej

  • 375 ml mleka

  • 50 g masła

  • 190 ml białej oranżady

  • 2 jaja w rozmiarze L

  • 10-15 g cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Jak zrobić puszyste naleśniki? Znamy prosty przepis

Masło topimy w rondelku. Studzimy je. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ją dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do miski, łączymy je z cukrem i odrobiną soli przy pomocy trzepaczki.

Następnie, cały czas mieszając masę, naprzemiennie dodajemy mleko oraz sypkie produkty. Cienkim strumieniem dodajemy oranżadę. Na koniec wlewamy letnie masło i krótko miksujemy całość.

Przygotowaną masę o konsystencji gęstej śmietany odstawiamy na około pół godziny, by odpoczęła. Puszyste naleśniki smażymy na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, na średnim ogniu. Podajemy ze słodkimi dodatkami np. twarożkiem waniliowym czy ulubionym dżemem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Polecamy prosty patent wykorzystujący zaledwie dwa składniki. Być może też spodoba wam się ciasto przyrządzane z dodatkiem budyniu.

Puszyste naleśniki skuszą każdego
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: