Jak przygotować domowe cebularze?
W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele swojskich specjałów, które dawniej cieszyły się dużo większą popularnością. Przysmaki ze zdjęcia nie są wyjątkiem. Oczywiście mowa o kultowych cebularzach. Nadal można się na nie natknąć w niektórych sklepach, jednak najlepiej smakują wówczas, gdy przyrządzimy je samodzielnie.
Cebularze są daniem charakterystycznym dla kuchni rejonu Lubelszczyzny. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wywodzą się one z kultury żydowskiej. Warto nadmienić, że pierwsze wzmianki o cebularzu wywodzą się z XIX wieku.
Jak przygotować domowe cebularze?
Nie od dziś wiadomo, że specjały przygotowane samodzielnie smakują najlepiej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na salceson . Godna uwagi jest także receptura na słoninę w occie i czosnku . Dziś sięgniemy po przepis na domowe cebularze.
Oczywiście istnieje wiele przepisów na cebularze. Tym razem postawimy na specjały z dodatkiem maku. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Jakie składniki są nam potrzebne?
Bułki:
-
500 g mąki pszennej
-
250 ml mleka
-
60 g roztopionego i przestudzonego masła
-
30 g drożdży świeżych (lub 15 g suchych)
-
jajko
-
łyżeczka soli
-
łyżka cukru
-
jajko roztrzepane z łyżką wody
Nadzienie:
-
2 duże cebule
-
3 łyżki maku
-
2 łyżki oleju
-
łyżeczka soli
Niezawodny przepis na tradycyjne cebularze z makiem
Na początku przygotujemy farsz, najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Wówczas będzie o wiele bardziej wyrazisty. Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na wrzątek. Po 2 minutach odcedzamy ją i mieszamy z makiem, olejem oraz solą . Po przestudzeniu wstawiamy farsz do lodówki na noc.
W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Natomiast suche mieszamy z mąką i wzbogacamy o pozostałe składniki. Po wymieszaniu dodajemy roztopione masło. Wyrabiany ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne . Formujemy z niego kulę i wstawiamy do miski oprószonej mąką.
Ciasto na cebularze odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy kuchennym ręcznikiem. Po 1,5 godziny powinno podwoić objętość . Wówczas dzielimy je na 12 równych części, z których formujemy kulki. Spłaszczamy je na placuszki o średnicy około 12 cm.
Kawałki ciasta układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku umieszczamy farsz i przykrywamy cebularze ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Po godzinie możemy przystąpić do pieczenia, jednak najpierw brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Cebularze pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Moje wypieki