Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować domowe cebularze?
Canva / joannawnuk

Jak przygotować domowe cebularze?

12 lutego 2022
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele swojskich specjałów, które dawniej cieszyły się dużo większą popularnością. Przysmaki ze zdjęcia nie są wyjątkiem. Oczywiście mowa o kultowych cebularzach. Nadal można się na nie natknąć w niektórych sklepach, jednak najlepiej smakują wówczas, gdy przyrządzimy je samodzielnie.

Cebularze są daniem charakterystycznym dla kuchni rejonu Lubelszczyzny. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wywodzą się one z kultury żydowskiej. Warto nadmienić, że pierwsze wzmianki o cebularzu wywodzą się z XIX wieku.

Jak przygotować domowe cebularze?

Nie od dziś wiadomo, że specjały przygotowane samodzielnie smakują najlepiej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na salceson . Godna uwagi jest także receptura na słoninę w occie i czosnku . Dziś sięgniemy po przepis na domowe cebularze.

Oczywiście istnieje wiele przepisów na cebularze. Tym razem postawimy na specjały z dodatkiem maku. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Jakie składniki są nam potrzebne?

Bułki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła

  • 30 g drożdży świeżych (lub 15 g suchych)

  • jajko

  • łyżeczka soli

  • łyżka cukru

  • jajko roztrzepane z łyżką wody

Nadzienie:

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki maku

  • 2 łyżki oleju

  • łyżeczka soli

Niezawodny przepis na tradycyjne cebularze z makiem

Na początku przygotujemy farsz, najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Wówczas będzie o wiele bardziej wyrazisty. Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na wrzątek. Po 2 minutach odcedzamy ją i mieszamy z makiem, olejem oraz solą . Po przestudzeniu wstawiamy farsz do lodówki na noc.

W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Natomiast suche mieszamy z mąką i wzbogacamy o pozostałe składniki. Po wymieszaniu dodajemy roztopione masło. Wyrabiany ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne . Formujemy z niego kulę i wstawiamy do miski oprószonej mąką.

Ciasto na cebularze odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy kuchennym ręcznikiem. Po 1,5 godziny powinno podwoić objętość . Wówczas dzielimy je na 12 równych części, z których formujemy kulki. Spłaszczamy je na placuszki o średnicy około 12 cm.

Kawałki ciasta układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku umieszczamy farsz i przykrywamy cebularze ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Po godzinie możemy przystąpić do pieczenia, jednak najpierw brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Cebularze pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy