Prosty patent na domowy salceson. 100 razy lepszy niż sklepowy
Rozpoznajesz smakołyk ze zdjęcia? Salceson potrafi być pyszny pod warunkiem, że jest zrobiony z dobrej jakości produktów. Dziś podamy prosty patent na domowy salceson, dzięki czemu już nigdy nie kupisz go w sklepie. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne i nie potrzebujesz wyszukanych składników.
Salceson to wędlina podrobowa, której podstawą jest głowizna, a także inne podroby, skórki, tłuszcz i przyprawy. Najczęściej robi się go z podrobów wieprzowych, ale można też z cielęcych czy wołowych.
Mięso uprzednio poddaje się peklowaniu, a potem gotowaniu z dodatkiem przypraw. Rozdrobnionym mięsem napełnia się np. wieprzowe żołądki lub foliowe rękawy i całość gotuje.
Prosty patent na domowy salceson
Składniki:
ok. 1 kg golonki wieprzowej
2 nóżki wieprzowe
połówka głowy wieprzowej
20-30 dag ozorków lub serca wieprzowego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
3-4 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
3-4 ząbki czosnku
kminek
kolendra
sól, pieprz
Dodatkowo: osłonka foliowa na salceson o dł. ok. 75 cm i sznurek do zawiązania
Przygotowanie salcesonu krok po kroku
Mięso oczyść z resztek szczeciny, opłucz, włóż do dużego garnka. Zalej wodą, na niedużym ogniu zagotuj, usuń szumowinę.
Dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę oraz listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu ok. 3 godziny.
Ugotowane mięso wyjmij z garnka, wystudź. Usuń kości i chrząstki, mięso pokrój na nieduże kawałki. Tłuszcz i twardsze kawałki drobno pokrój lub zmiel.
Pokrojone mięso wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ok. 1 szklanką wywaru z gotowania. Dopraw do smaku kolendrą, kminkiem, solą i pieprzem.
Osłonkę zawiąż z jednej strony sznurkiem, napełnij przygotowaną masą, dociśnij masę, by usnąć powietrze. Skręć osłonkę, obwiąż sznurkiem. W ten sam sposób przygotuj drugi blok salcesonowy.
W garnku dobrze zagrzej wodę, włóż do niej osłonki z salcesonem, parz ok. godzinę (temperatura wody powinna wynosić ok. 80 st. C).
Po tym czasie salceson wyjmij z wody i pozwól mu przestygnąć i odparować. Potem salceson obciąż deską kuchenną i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Wskazówka: Mięso na salceson gotuj przy uchylonej pokrywce, aż będzie dobrze miękkie, ale jeszcze nie zacznie się rozpadać.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na domowe przysmaki. Sprawdź, jak przygotować pasztet z warzyw po rosole, a także jak zrobić domowy smalec.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wsyp dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Placuszki wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Mamy najlepsze patenty
Źródło: swojskiejedzonko