Delikatne kotlety schabowe marynowane w ketchupie
Czy planujesz na dzisiejszy obiad schabowe? Może przygotujesz je w nieco inny sposób niż zwykle? Proponujemy kotlety schabowe marynowane w ketchupie. Będą soczyste, kruche i pełne smaku. Rodzina zje raz, dwa, więc z pewnością nie pożałujesz swojej decyzji.
Jak zwykle przyrządzasz kotlety schabowe? Po rozbiciu oprószasz je solą i pieprzem? A może dodatkowo obkładasz cebulą i zalewasz mlekiem? Te sposoby są jak dobre, ale czasami warto coś zmienić. Tak by zaskoczyć czymś domowników i być może dokonać niezwykle smacznego odkrycia.
Soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie
Składniki:
6 plastrów schabu środkowego bez kości
2 jajka
2 łyżki ketchupu łagodnego lub ostrego
1/2 szklanki tartej bułki
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz
czosnek granulowany
smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów
Plastry schabu rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Oprósz je solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Jajka wybij do miski, dodaj ketchup i trochę przypraw, dokładnie wymieszaj. Do mikstury włóż plastry schabu, wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Tartą bułkę wymieszaj z mąką i kaszą manną. Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety lekko osącz z marynaty i panieruj w przygotowanej panierce.
Kładź na patelnię ze smalcem i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na kotlety schabowe. Sprawdź, jak przygotować schabowe marynowane w majonezie, a także jak zrobić schabowe w panierce z krakersów.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku