Słonina marynowana w occie i czosnku
Słonina jest specjałem, który nie każdemu pasuje. Ten tłusty smakołyk nabierze charakteru i smaku, gdy zamarynujemy go w przyprawach. Ostra papryka i czosnek doskonale się z nim skomponują. Spróbujcie tego prostego sposobu na marynowaną słoninę, a nie pożałujecie ani kęsa.
Ze słoniny często przyrządza się smalczyk, który wielu smakoszy ceni. Doczekał się on nawet swojej, skądinąd pysznej, warzywnej wersji przygotowywanej z białej fasoli. To jednak niejedyny sposób zaserwowania wieprzowego tłuszczyku.
Proponujemy wam zamarynowanie słoniny w wyrazistych przyprawach — czosnku i papryce. Wraz z cebulką stworzą one wspaniała nieco pikantną kompozycję, która skradnie serca amatorów tego przysmaku.
Przepis na wyśmienitą słoninę marynowaną w czosnku i papryce
Składniki:
400 g słoniny
2 średnie cebule
1 duża główka czosnku
30 ml octu
1 łyżka płatków ostrej czerwonej papryki
sól do smaku
Przygotowanie:
Słoninę kroimy w cienkie paseczki. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Obrany czosnek blendujemy wraz z octem na gładką, aromatyczną masę.
Na dnie pojemnika, w którym chcemy przyrządzić smakołyk, układamy warstwę cebuli. Oprószamy ją solą i wykładamy warstwę słoniny. Polewamy ją częścią czosnkowo-octowej zalewy i posypujemy odrobiną papryki.
W ten sposób naprzemiennie układamy składniki aż do ich wyczerpania. Pojemnik zamykamy i wkładamy do w lodówki na 24 godziny. Gotową słoninę podajemy schłodzoną wraz z cebulką i pieczywem.
Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: picantecooking