Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słonina marynowana w occie i czosnku

Słonina marynowana w occie i czosnku

Marynowana słonina
canva/rijayaNita

Słonina jest specjałem, który nie każdemu pasuje. Ten tłusty smakołyk nabierze charakteru i smaku, gdy zamarynujemy go w przyprawach. Ostra papryka i czosnek doskonale się z nim skomponują. Spróbujcie tego prostego sposobu na marynowaną słoninę, a nie pożałujecie ani kęsa.

Ze słoniny często przyrządza się smalczyk, który wielu smakoszy ceni. Doczekał się on nawet swojej, skądinąd pysznej, warzywnej wersji przygotowywanej z białej fasoli. To jednak niejedyny sposób zaserwowania wieprzowego tłuszczyku.

Proponujemy wam zamarynowanie słoniny w wyrazistych przyprawach — czosnku i papryce. Wraz z cebulką stworzą one wspaniała nieco pikantną kompozycję, która skradnie serca amatorów tego przysmaku.

Przepis na wyśmienitą słoninę marynowaną w czosnku i papryce

Składniki:

  • 400 g słoniny

  • 2 średnie cebule

  • 1 duża główka czosnku

  • 30 ml octu

  • 1 łyżka płatków ostrej czerwonej papryki

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Słoninę kroimy w cienkie paseczki. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Obrany czosnek blendujemy wraz z octem na gładką, aromatyczną masę.

Na dnie pojemnika, w którym chcemy przyrządzić smakołyk, układamy warstwę cebuli. Oprószamy ją solą i wykładamy warstwę słoniny. Polewamy ją częścią czosnkowo-octowej zalewy i posypujemy odrobiną papryki.

W ten sposób naprzemiennie układamy składniki aż do ich wyczerpania. Pojemnik zamykamy i wkładamy do w lodówki na 24 godziny. Gotową słoninę podajemy schłodzoną wraz z cebulką i pieczywem.

Słonina dobrze smakuje ze świeżym pieczywem
Słonina dobrze smakuje ze świeżym pieczywem

Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: picantecooking

Zapraszamy na nasz Instagram