Dlaczego warto dodać do rosołu pomidora?
Rosół jest klasyczną polską zupą, którą gotujemy zwykle według sprawdzonych, rodzinnych receptur. Czasem jednak warto coś zmienić, by ulepszyć smak, aromat czy wygląd potrawy. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać do rosołu pomidora. Wrzućcie go w całości do garnka z gotującą się zupą, a zauważycie różnicę.
Idealny rosół powinien być esencjonalny, aromatyczny i klarowny. Tylko wtedy mamy ochotę go zjeść i smakuje wybornie. Kluczem do tego sukcesu jest powolne gotowanie wywaru przez ok. 3 godziny. Oczywiście trzeba na niego przeznaczyć dobrej jakości składniki i w sporych ilościach, tak by rosół miał pełen smak.
Dlaczego warto dodać do rosołu pomidora?
Do rosołu dodajemy zwykle włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę, seler, por, a także cebulę. Niektórzy dorzucają też kawałek włoskiej kapusty, która łagodzi smak wywaru.
Pomidor nie jest oczywistym dodatkiem do rosołu, ale rzeczywiście warto go dodać. Dlaczego? Dzięki pomidorowi wywar nabiera wyraźniejszego smaku, ładniejszego koloru i klarowności.
Przed włożeniem do rosołu pomidora wystarczy umyć. Lepiej go nie przekrawać, by nie rozpadł się na kawałki. Doskonale sprawdza się tu pomidor malinowy, bo jest dość mięsisty. Jeśli jednak nie macie takiego pod ręką, użyjcie innej odmiany.
Ważne przy gotowaniu rosołu
By rosół wyszedł smaczny i aromatyczny, mięso należy zalać zimną wodą i doprowadzić całość do wrzenia, gotując na niedużym ogniu. Potem należy usunąć szumowinę, dodać przyprawy i całość dalej gotować przynajmniej pół godziny.
Po tym czasie dodajemy do rosołu podstawowe warzywa i całość gotujemy jeszcze ok. 1,5 godziny. Wtedy warto dodać do rosołu całego pomidora i zieleninę, np. natkę pietruszki, gałązki lubczyku. Rosół gotujemy dalej na niedużym ogniu, tak by tylko pyrkał.
Na koniec doprawiamy rosół do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chce może też do niego dorzucić trochę świeżego imbiru czy kurkumy. Najsmaczniejszy jest rosół podany z domową krajanką i posypany natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne receptury na rosół. Sprawdź, jak rosół gotuje Magda Gessler, a także, w jaki sposób zamrozić rosół.
Źródło zdjęcia: canva/Ls9907
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: prostepesto