Jak przygotować idealnie miękkie flaki?
Nie da się ukryć, że twarde flaki nie są spełnieniem marzeń smakoszy. Niestety wiele osób zapomina o kluczowej zasadzie i gotuje flaki tylko raz. Okazuje się, że najlepiej poddawać je dwukrotnej obróbce. Właśnie taki zabieg sprawi, że flaki wyjdą idealnie miękkie. Jednak na tym nie koniec.
Smakowite flaki uchodzą za jeden z najlepszych rodzimych specjałów. Nie bez powodu serwuje się je na rozmaitych imprezach okolicznościowych. Dziś przyjrzymy się bliżej temu, jak przygotowywać idealne flaki. Wielbiciele mięsnej zupy powinni pamiętać o kilku zasadach.
Co zrobić, żeby flaki nie wyszły twarde?
Zbyt twarde flaki mogą przyprawić o spore rozczarowanie. Problem przeważnie tkwi w nieodpowiednim przygotowaniu podrobów. Po ich pokrojeniu i umyciu powinno się je dwukrotnie ugotować. Proces jest dosyć czasochłonny, ale warto uzbroić się w cierpliwość .
Najpierw flaki powinniśmy gotować przez około dwie godziny . Po tym czasie wodę odcedzamy je i wstawiamy do świeżej wody. Ponowne gotowanie trwa już krócej, wystarczy godzina. Oczywiście najlepiej sprawdzić, czy już są odpowiednio miękkie.
Czym doprawiać klasyczne flaki?
Flaki, podobnie jak inne zupy, wymagają użycia odpowiednich przypraw. Wśród nich nie powinno zabraknąć liści laurowych, ostrej papryki w proszku oraz gałki muszkatołowej . Warto także sięgnąć po majeranek i lubczyk.
Godna polecenia jest także wędzona papryka, dzięki niej flaki będą miały jeszcze bardziej wyrazisty smak . Podkreślą go także warzywne dodatki. Mowa między innymi o cebuli, pietruszce z natką, czosnku oraz marchwi.
Mniej oczywiste dodatki do flaków
Niektórzy smakosze od czasu do czasu stawiają na eksperymenty w kuchni. Przy flakach również można sobie na nie pozwolić. Oprócz podrobów możemy wzbogacić kultową zupę o inne mięsne dodatki .
Liczne grono wielbicieli flaków poleca, by do wywaru dodawać ogon wołowy. Wówczas jego smak staje się jeszcze bardziej mięsny . Nie zaszkodzi także umieścić w garze trochę wędzonki. Prośby o dokładkę będą pewne.
W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotowywać flaki, by nie wyszły gorzkie . Zdradzaliśmy także niezawodny patent na zagęszczenie uwielbianej zupy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy