Smakosze.pl
Flaki

canva/egiss, Getty Images Signature

Czym najlepiej zagęścić flaczki?

9 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Flaki są zupą wywołującą sporo emocji - niektórzy kochają jej smak, inni na samą myśl źle się czują. Jeśli należysz do pierwszej grupy, z pewnością chcesz przygotować ją, jak najlepiej. W tym celu zagęszczaj flaki zasmażką z dodatkiem słodkiej papryki w proszku, dzięki której zupa nabierze doskonałego koloru oraz aromatu.

Niektórzy flaki zagęszczają śmietaną, jednak taka metoda ma swoje minusy. Zupa staje się wtedy delikatniejsza w smaku, a także znacznie bardziej ciężkostrawna, z uwagi na tłustą śmietanę.

Lepszym wyborem jest prosta zasmażka, która nie wpływa na smak flaków, lecz doskonale je zagęszcza. Dodając do niej słodką paprykę, uzyskuje się także wspaniałą barwę oraz lekko słodkawy aromat dania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na proste flaki

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 2 litry rosołu wołowego

  • mięso z rosołu

  • warzywa korzeniowe z rosołu

  • 1 kg flaków

  • majeranek 2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • papryka ostra 2 łyżeczki

  • liść laurowy 4 sztuki

  • imbir w proszku 1 łyżeczka

  • słodka papryka 2 łyżeczki

  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki


Gotowanie rozpocznij od wyjęcia mięsa i warzyw z rosołu. Rozdrobnij mięso, a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce. Wlej wywar do garnka, podgrzej go i dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami poza majerankiem - tę przyprawę należy zachować na sam koniec, aby zachowała najwięcej smaku

pasta rybna

Nietypowa pasta na kanapki z makreli i składnika - niespodzianki

CZYTAJ DALEJ

Do wywaru dodaj oczyszczone i obgotowane kilkakrotnie flaczki. Gotuj je do miękkości. Wrzuć do zupy starte warzywa oraz pokrojone mięso. Gdy wszystko będzie gorące, dopraw zupę majerankiem i zagęść danie zasmażką ze słodką papryką. Zupę podawaj gorącą. Smacznego.

Flaki

Źródło: canva/RobsonPL, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl; autorski przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >