Jak gotować flaki, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?
Flaki mają doskonały smak, który dla wielu jest głównym powodem tak wielkiej miłości do tej zupy. Niestety, choć danie to jest pyszne i zdrowe, wiele osób nie jest w stanie przekonać się, aby spróbować choćby jednej łyżki. Wszystko z powodu głównego składnika, czyli flaków, który tak bardzo odstrasza ludzi.
Choć mistrzowie tego dania są w stanie ugotować je wręcz idealnie, kucharze amatorzy mogą mieć problem z pozbyciem się nieprzyjemnego zapachu z flaków. Niekiedy nawet dokładne oczyszczenie może nie pomagać - dlatego prezentujemy najprostszą i najskuteczniejszą metodę, która działa za każdym razem.
Jak przygotować flaki do jedzenia?
Jeśli pokona się pierwszy odruch, który każe nie dotykać flaków, z łatwością można wykonać wszystkie potrzebne czynności, aby móc się cieszyć ich smakiem. Na początku należy przede wszystkim kupić jak najświeższe flaki - tylko w taki sposób można mieć pewność, że ich jakość i smak są należyte.
Zacznij od obmycia flaków pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie przejrzyj się każdemu najmniejszemu kawałkowi, a wszelkie zanieczyszczenia zeskrob szczoteczką. Dobrze jest również podsypać flaki solą - twarde kryształy działają jak ścierniwo, ułatwiając czyszczenie. Najgorzej wyglądające fragmenty można bezpiecznie odciąć nożem.
Jeśli zauważysz na flaczkach duże przerosty tłuszczu, odetnij je, ponieważ nie wnoszą nic pozytywnego do zupy. Tak przygotowane flaki przemyj jeszcze raz wodą i wrzuć do garnka. Zalej je zimną wodą i wstaw pod przykryciem na gaz. Gotuj je, odcedź i przemyj flaki.
Garnek przemyj dokładnie zimną i gorącą wodą, następnie przemyte flaki ponownie włóż do garnka, zalej wodą i jeszcze raz zagotuj. Powtórz proces gotowania i wymiany wody jeszcze czterokrotnie - dzięki temu wszelki zapach zniknie, a flaki będą wręcz sterylnie czyste.
Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.
Przepis na pyszne flaczki
Składniki:
rosół wołowy
mięso z rosołu
warzywa korzeniowe z rosołu
1 kg flaków
majeranek
sól
pieprz
papryka ostra
liść laurowy
imbir
gałka muszkatołowa
Zacznij od wyjęcia mięsa i warzyw z rosołu. Rozdrobnij mięso, a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce. Podgrzej wywar i dopraw go solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami poza majerankiem - tę przyprawę należy zachować na sam koniec.
Do wywaru dodaj oczyszczone i obgotowane kilkakrotnie flaczki. Zagotuj je do miękkości. Dodaj do zupy starte warzywa oraz pokrojone mięso. Gdy wszystko będzie gorące, dopraw zupę majerankiem i ewentualnie zabiel zasmażką (ten dodatek zmienia smak zupy na delikatniejszy). Podawaj gorącą. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wielkiezarcie.com, poradykulinarne.com