Jak przygotować perliczkę?
Perliczka pieczona w całości to doskonały pomysł na świąteczne danie lub niecodzienny obiad dla całej rodziny, jak z najlepszej restauracji. Delikatne, soczyste, wilgotne mięso otulone aromatem ziół, przypraw, owoców, wina i boczku wprost rozpływa się w ustach, a podane z puree lub gnocchi z dyni tworzy jedno z najsmaczniejszych potraw. Jak przygotować perliczkę? Jak piec perliczkę, aby się nie wysuszyła?
Pieczona perliczka uchodzi za jedno z bardziej wykwintnych dań. Wielkością mięso jest zbliżone do mięsa z kurczaka, jednak zawiera o wiele mniej tłuszczu i jest chudsze. Posiada również delikatny, piżmowy smak i aromat, który świetnie łączy się między innymi z jabłkiem, żurawiną, świeżymi ziołami.
Perliczka staje się również coraz bardziej popularna, dlatego też kupisz ją w niemal każdym większym markecie. Cała tusza waży około 1-1,5kg, a jej cena waha się w granicach 50 zł. Z całej perliczki przygotujesz wyjątkowy obiad dla 4-5 osób, który będzie wyglądał i smakował jak z najlepszej restauracji.
Perliczkę umyj, oczyść i natrzyj marynatą już dzień wcześniej, aby mięso przez noc naszło aromatem oregano, tymianku i czosnku. Aby mięso było soczyste i delikatne, perliczkę nadziej jabłkiem i żurawiną, a całą tuszę obłóż boczkiem wędzonym. Pieczenie również podziel na etapy, aby mięso zyskało jak najlepszy smak.
Pieczona perliczka - propozycja podania
Mięso po upieczeniu jest pyszne. Perliczka jest słodka, ziołowa, z wyczuwalną nutą boczku, rozmarynu, pomarańczy i wina. Tusza jest wilgotna w środku i soczysta z przypieczoną, lekko chrupiącą skórką, jest doskonała w smaku i niezwykle aromatyczna.
Perliczkę pieczoną podaję na dyniowym puree z ziemniakami pieczonymi. Możesz również przygotować do niej pieczone bataty z marchewką, pietruszką i kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu, gnocchi dyniowe , buraczki, kopytka.
Przygotuj równie wykwintny obiad z gęsiny- tu poznasz przepis Karola Okrasy na pieczoną gęś w aromatycznym sosie porzeczkowym.
Przepis na pieczoną perliczkę z jabłkiem i żurawiną
Składniki:
-
cała tusza z perliczki
-
2 mniejsze jabłka czerwone
-
100 g boczku wędzonego
-
60 g suszonej żurawiny
-
3 gałązki świeżego rozmarynu
-
3 ząbki czosnku
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
5 łyżek soku pomarańczowego
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
pół łyżeczki suszonego oregano
-
kieliszek białego wina wytrawnego
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
rękaw do pieczenia
Jak przygotować perliczkę?
Mięso umyj i oczyść, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem pomarańczowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonym tymiankiem i oregano.
Mięso natrzyj dokładnie solą, pieprzem, później marynatą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby perliczka naszła aromatem ziół i przypraw. Następnego dnia pokrój w cienkie plastry jabłka, dodaj do nich żurawinę i wymieszaj, następnie nadziej perliczkę, aby nie wyschła podczas pieczenia.
Całą tuszę obłóż plastrami boczku i włóż do rękawa do pieczenia mięsa. Wino wymieszaj z oliwą i pomarańczą, które zostały po marynowaniu mięsa i polej mięso. Na górę wyłóż gałązki rozmarynu.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Perliczkę w rękawie przełóż na blachę i piecz 40 minut. Po tym czasie rozetnij rękaw na górze, zwiększ moc piekarnika do 200 stopni i dopiekaj kolejne 15-20 minut, aby perliczka ładnie się przyrumieniła i miała chrupiącą skórkę.
Po upieczeniu wyjmij z rękawa mięso, zdejmij plastry boczku, całą tuszę pokrój na mniejsze części i podaj razem z nadzieniem.
Smacznego.