Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree z dyni do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.12.2021 01:00

Puree z dyni do obiadu

Puree z dyni do obiadu
canva/margouillatphotos

Dzięki puree z dyni do obiadu w prosty sposób przygotujesz wytworne, eleganckie danie, którym z pewnością oczarujesz całą rodzinę i wszystkich gości. Puree dyniowe jest gęste, delikatne w smaku i świetnie łączy się z mięsem i rybami, nadając im wygląd jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na puree z dyni do obiadu.

Dynia jest smacznym, zdrowym, lekkostrawnym warzywem, które znalazło szerokie zastosowanie w kuchni. Dynia bogata jest w niezbędne witaminy oraz żelazo, wapń, potas magnez, a dzięki związkom aktywnym zmniejsza poziom cukru i złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi.

Puree z dyni do obiadu doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa oraz ryb, nadając im wyjątkowy smak i wygląd jak z restauracji. Puree dyniowe przygotuj np. do polędwiczek wieprzowych lub pieczonego łososia ze szparagami, a sprawisz, że cała rodzina będzie zachwycona i każdy będzie prosił o dokładkę.

Puree z dyni możesz zamrozić, aby wykorzystać je później lub przygotować z niego pyszną kawę w jesienno-zimowej odsłonie, czyli pumpkin latte.

Składniki na puree z dyni:

  • dynia

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

Jak przygotować puree z dyni do obiadu?

Nagrzej piekarnik do 120 stopni C, dynie pokrój na małe kawałki, wydrąż pestki, nie obieraj ze skóry. Pokrojoną dynię wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 50 minut.

Z upieczonych kawałków dyni skóra schodzi bardzo łatwo, zdejmij ją, a dynię zblenduj na gładki mus, następnie dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.

Polędwiczki wieprzowe na puree dyniowym

Tagi: Obiad Danie