Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować rozbratel wołowy? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/Mykola Lunov

Jak przygotować rozbratel wołowy? Wyjaśniamy krok po kroku

13 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rozbratel wołowy to fragment mięsa z części grzbietowej. Jest to grube, włókniste mięso z lekkimi przerostami i tłuszczem. Rozbratel odpowiednio przygotowany ma doskonały smak, jest wyraźny, aromatyczny i bardzo sycący. Jak przygotować rozbratel wołowy?

Rozbratel to prawdziwy rarytas wśród smakoszy wołowiny. Mięso przygotujesz na dwa sposoby: możesz dusić go w aromatycznym sosie lub zrobić z niego pyszne steki. Każdy z nich zachwyca swoim wyjątkowym smakiem.

Duszoną wołowinę w sosie własnym z cebulką podaj z ziemniakami, kaszą, ogórkiem kiszonym, szparagami lub fasolką szparagową. Steki z rozbratla podaj natomiast z masłem czosnkowym, puree dyniowym , grillowaną papryką i brokułem, tak smakuje genialnie.

Przepis na duszony rozbratel wołowy

Składniki:

  • 700 g rozbratla wołowego

  • 2 czerwone cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • łyżka majeranku suszonego

  • 2 liście laurowe

  • łyżka papryki mielonej słodkiej

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak przygotować duszony rozbratel wołowy?

Mięso pokrój w cienkie plastry i podsmaż w dużym garnku na oliwie. W tym czasie posiekaj cebule i ząbki czosnku i dodaj je do mięsa, smaż 3-4 minuty na średnim ogniu.

Do garnka wsyp majeranek, paprykę mieloną, sól, pieprz, wymieszaj i podsmaż kolejne 3-4 minuty, następnie ustaw najmniejszą moc palnika, zalej mięso szklanką wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem przez 3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a cebula zagęści sos.

Duszony rozbratel w sosie własnym

Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby podlej mięso. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przepis na steki z rozbratla wołowego

Składniki:

  • 500 g rozbratla wołowego

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • pieprz, sól

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soku z cytryny

  • masło klarowane do smażenia

Składniki na masło czosnkowe:

  • 5 łyżek masła

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • szczypta soli

Jak przygotować steki z rozbratla wołowego?

Wołowinę pokrój w plastry, oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki i natrzyj mięso z każdej strony, odstaw na 15-20 minut.

W tym czasie przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami, oprósz solą, zrób mały rulon i zawiń folią spożywczą, następnie wstaw do lodówki.

Na patelnie grillowej rozpuść masło klarowane i poukładaj mięso tak, aby się nie stykało. Steki smaż z każdej strony od 1,5 do nawet 8 minut, w zależności od stopnia wysmażenia:

  • stek krwisty - 1,5 minuty smażenia z każdej strony

  • stek średnio krwisty - 2-3 minuty z każdej strony

  • stek średnio wysmażony - 3-5 minut z każdej strony

  • stek mocno wysmażony - 6-8 minut z każdej strony

Stek z rozbratla z masłem czosnkowym

Po usmażeniu wyłóż steki na talerz i odstaw na 2-3 minuty, aby mięso odpoczęło po obróbce. W tym czasie wyjmij masło czosnkowe i na każdy kawałek steka ukrój plaster.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy