Smakosze.pl Porady Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?
canva/rolbos

Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

7 maja 2022

Szparagi są smakowitym warzywem sezonowym, po które warto sięgnąć nim znikną. Białe łodygi będą pozbawione nieprzyjemnej goryczki, jeśli do wody, w której je będziemy gotowali, wlejemy mleko. Wystarczy odrobina dodana po 3-5 minutach od rozpoczęcia podgrzewania. Koniecznie sprawdźcie nasz patent. Dzięki niemu pokochacie smak warzywa.

Szparagi przyrządzić możemy na kilka różnych sposobów. Najprostsze będzie ugotowanie, zapieczenie lub zgrillowanie . Zdradzaliśmy już najlepsze pomysły na to, z czym je podać. Dziś podpowiemy jak je ugotować, by ustrzec się nieprzyjemnego gorzkiego smaku.

Jak przyrządzić białe szparagi?

Przygotowanie białych szparagów wymaga nieco wysiłku. Warzywo trzeba umyć i obrać. W łodydze bowiem zawarte są niejadalne włókna. Konieczne będzie też usunięcie zdrewniałej końcówki.

Najlepszym sposobem ich gotowania będzie pionowe zanurzenie ich w osolonej wodzie. Dobrze też jest dodać do niej nieco cukru czy masła. Proces powinien trwać od 7 do 10 minut, zależnie od tego, jaki stopień miękkości warzywa preferujemy.

Dodatkiem, którego pomijać nie warto, jest też mleko. Wlewając nieco krowiego płynu w połowie gotowania warzyw, sprawimy, że nasze szparagi nie będą miały nieprzyjemnego gorzkiego posmaku , który potrafi zepsuć nawet najbardziej wyszukane dania.

Przygotowanie zielonych szparagów jest prostsze

W przeciwieństwie do białej odmiany, zielonego warzywa obierać nie trzeba. J eśli starannie usuniemy zdrewniałe końce i ich nie rozgotujemy, będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem i przyjemną, lekko chrupiącą konsystencją.

Szparagi zielone gotowe do spożycia będą już po 3 minutach gotowania we wrzątku. Wtedy będą przyjemnie chrupiące — wprost idealne do sałatek. Jeśli chcemy je wykorzystać do przyrządzenia zupy, warto pogotować je nieco dłużej, najlepiej do 5 minut. Wtedy łatwiej je rozdrobnimy.

Białe szparagi są idealne do przygotowania zupy krem
Białe szparagi są idealne do przygotowania zupy krem

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy