Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?
Szparagi są smakowitym warzywem sezonowym, po które warto sięgnąć nim znikną. Białe łodygi będą pozbawione nieprzyjemnej goryczki, jeśli do wody, w której je będziemy gotowali, wlejemy mleko. Wystarczy odrobina dodana po 3-5 minutach od rozpoczęcia podgrzewania. Koniecznie sprawdźcie nasz patent. Dzięki niemu pokochacie smak warzywa.
Szparagi przyrządzić możemy na kilka różnych sposobów. Najprostsze będzie ugotowanie, zapieczenie lub zgrillowanie . Zdradzaliśmy już najlepsze pomysły na to, z czym je podać. Dziś podpowiemy jak je ugotować, by ustrzec się nieprzyjemnego gorzkiego smaku.
Jak przyrządzić białe szparagi?
Przygotowanie białych szparagów wymaga nieco wysiłku. Warzywo trzeba umyć i obrać. W łodydze bowiem zawarte są niejadalne włókna. Konieczne będzie też usunięcie zdrewniałej końcówki.
Najlepszym sposobem ich gotowania będzie pionowe zanurzenie ich w osolonej wodzie. Dobrze też jest dodać do niej nieco cukru czy masła. Proces powinien trwać od 7 do 10 minut, zależnie od tego, jaki stopień miękkości warzywa preferujemy.
Dodatkiem, którego pomijać nie warto, jest też mleko. Wlewając nieco krowiego płynu w połowie gotowania warzyw, sprawimy, że nasze szparagi nie będą miały nieprzyjemnego gorzkiego posmaku , który potrafi zepsuć nawet najbardziej wyszukane dania.
Przygotowanie zielonych szparagów jest prostsze
W przeciwieństwie do białej odmiany, zielonego warzywa obierać nie trzeba. J eśli starannie usuniemy zdrewniałe końce i ich nie rozgotujemy, będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem i przyjemną, lekko chrupiącą konsystencją.
Szparagi zielone gotowe do spożycia będą już po 3 minutach gotowania we wrzątku. Wtedy będą przyjemnie chrupiące — wprost idealne do sałatek. Jeśli chcemy je wykorzystać do przyrządzenia zupy, warto pogotować je nieco dłużej, najlepiej do 5 minut. Wtedy łatwiej je rozdrobnimy.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
-
Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
-
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Mamy niezawodny patent
Źródło: ofeminin