Jak wykorzystać w kuchni szparagi? Garść inspiracji
Kojarzysz warzywo ze zdjęcia? Właśnie zaczyna się na nie sezon. Sprawdź, jak wykorzystać szparagi w kuchni. Przekazujemy garść inspiracji, bo możliwości przyrządzenia szparagów jest naprawdę dużo. Kupując je, zawsze zwracaj uwagę na to, by nie były zwiędnięte. Poznaj też inne, cenne wskazówki. Szparagi przez wiele osób uważane są za warzywo luksusowe. I rzeczywiście, godne są nawet najbardziej eleganckich stołów. Jednak w sezonie można je kupić bez problemu niemal w każdym sklepie i za nieduże pieniądze. Dlatego warto po nie sięgnąć i przyrządzić z nich niezwykły przysmak.
Jak wykorzystać w kuchni szparagi?
Szparagi można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak, by potrawa zachwyciła nas smakiem, musimy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim ich główki nie mogą być zwiędnięte, a końcówki powinny być wilgotne. Po tym bowiem rozpoznaje się świeże szparagi.
Warto też zwrócić uwagę na to, czy główka jest jasna i zamknięta, a powierzchnia warzyw połyskująca. Świeże szparagi przy pocieraniu jeden o drugi, powinny zaskrzypieć. Bez problemu dadzą się też złamać.
Co zrobić ze szparagów? Szparagi doskonale nadają się do gotowania, grillowania, pieczenia i smażenia. Można je serwować na obiad, przystawkę, przekąskę, a także dodawać do sałatek, kanapek, zapiekanek.
Ugotowane można podać z sosem holenderskim, z masłem ziołowym czy zrumienionym boczkiem. Można też dodać je do makaronu serwowanego na ciepło, risotto, tarty. Dobrze komponują się z mięsem z kurczaka, wołowiną czy rybą.
Doskonałym dodatkiem do obiadu będą szparagi zapiekane. Wcześniej wystarczy je skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Można je też upiec zawinięte w plastry boczku czy szynki parmeńskiej.
Ze szparagów można też przygotować elegancką zupę-krem. Można ją ugotować ze szparagów wyłącznie białych lub zielonych albo połączyć oba rodzaje.
Szparagi — wskazówki
Lepiej wybierać szparagi średniej grubości. Cienkie po obraniu mogą niemalże zniknąć, grube będą łykowate.
Szparagi najlepiej jest przyrządzać w dniu zakupu. Wtedy będą najsmaczniejsze.
Szparagi białe należy obrać. Obiera się je poniżej główki. Twarde końcówki szparagów najlepiej jest odłamać.
Odpowiednio ugotowane szparagi, to takie, które są miękkie, ale jednak stawiają opór naszym zębom. Rozgotowane lub niedogotowane szparagi nikomu nie posmakują.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na szparagi z parmezanem. Dowiecie się także, jak gotować szparagi, by nie wyszły gorzkie.
Źródło zdjęcia; canva/Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Prosty przepis na placki z kalafiora. Smakują lepiej od klasycznych ziemniaczanych
Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad
Źródło: kuchnia.wp, beszamel.se