Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Mamy niezawodny patent
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.05.2022 11:55

Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Mamy niezawodny patent

Sernik w piekarniku
canva/ Ekaterina Krasnikova

Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Jeden prosty trik sprawi, że ciasto wyjdzie za każdym razem. Wystarczy, że upieczesz sernik w kąpieli wodnej, a nie popęka i będzie puszysty i wyrośnięty. Poznaj sprawdzony patent na idealne ciasto.

Nie ma lepszego ciasta od sernika, to absolutny król wypieków. Puszyste, delikatne, idealnie wyrośnięte ciasto smakuje wyśmienicie z polewą czekoladową, malinami, wiśniami, wiórkami kokosowymi, pianką bezową, orzechami. Sernik rozpływa się w ustach również solo, bez żadnych dodatków. Puszysta masa serowa delikatna jest niczym chmurka.

Niestety czasem sernik opada lub pęka w piekarniku, lub zaraz po upieczeniu. Dowiedz się, co zrobić, aby ciasto wychodziło za każdym razem. Wystarczy stosować 1 prosty trik, który sprawi, że sernik zawsze będzie doskonały.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł i nie popękał?

Sernik będzie wyrośnięty i puszysty, kiedy upieczesz go w kąpieli wodnej. Blachę lub tortownicę z masą serową włóż do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika z opcją grzania góra- dół, woda i para wodna zapewnią doskonałe nawilżenie ciasta, ale i sprawią, że nie opadnie i się nie pokruszy.

Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika

Sernik pieczony musi stygnąć stopniowo. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, aby do środka dostało się świeże powietrze.

Ciasto, które chłodzone jest w ten sposób nigdy nie opadnie i nie popęka. Sernik wyjmij z piekarnika po około 30 minutach i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Sernik z malinami

Źródło zdjęcia: canva/ NatashaBreen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary.pl