Smakosze.pl Porady Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?
canva/ Natasha Breen

Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?

6 czerwca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Grzybiarz ogłosili, że rozpoczął się już sezon na kurki. Warto przypomnieć sobie, w jaki sposób należy przyrządzić te pyszne grzyby. Z łatwością przygotujemy je w taki sposób, że nie będą miały goryczki.

Czerwiec rozpieszcza nas ogromem pysznych sezonowych owoców i warzyw. Do tego dochodzą jeszcze cudowne grzyby! W lasach już pojawiły się pierwsze kurki (szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule ).

Warto przypomnieć sobie jak je przyrządzać, aby nie były gorzkie. Prosty patent sprawi, że będziemy cieszyć się wybornymi daniami z kurkami w roli głównej.

Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?

Aby kurki nie były gorzkie, należy usmażyć je na suchej patelni . Wystarczy, że rozgrzejemy kuchenkę na średniej wielkości ogień, wsypiemy na nią grzyby i poczekamy aż ponownie wchłoną soki.

Taki proces zazwyczaj trwa około 10 minut . Po tym czasie należy zdjąć patelnię z ognia i ostudzić kurki. Niektórzy kucharze korzystają jednak z innej metody.

Wielu ekspertów poleca również wcześniejsze ugotowanie kurek w garnku do gotowania na parze . Ten proces również trwa około 10 minut.

Tak przygotowane kurki z pewnością nie będą gorzkie. Z powodzeniem wykorzystamy je do pysznych dań m.in. jajecznicy lub aromatycznego sosu (przepis na ten drugi znajdziecie tutaj) . Dlaczego warto jeść kurki? Odpowiedź w dalszej części tekstu.

kurki
undefined

Jakie są prozdrowotne zalety kurek?

Eksperci szczególnie zalecają sięganie po kapelusze kurek. Są one bogate w witaminy : A, B1, B2, C, D, PP i E.

Grzyby zawierają także sporo składników odżywczych między innymi: żelazo, cynk, jod, potas, wapń oraz fluor.

Kurki z powodzeniem mogą jeść osoby przebywające na diecie - są bowiem niskokaloryczne . 100 g świeżych grzybów to jedynie 30 kcal.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: inspirowane smakiem/ beszamel se/ poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy