Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?
Grzybiarz ogłosili, że rozpoczął się już sezon na kurki. Warto przypomnieć sobie, w jaki sposób należy przyrządzić te pyszne grzyby. Z łatwością przygotujemy je w taki sposób, że nie będą miały goryczki.
Czerwiec rozpieszcza nas ogromem pysznych sezonowych owoców i warzyw. Do tego dochodzą jeszcze cudowne grzyby! W lasach już pojawiły się pierwsze kurki (szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule ).
Warto przypomnieć sobie jak je przyrządzać, aby nie były gorzkie. Prosty patent sprawi, że będziemy cieszyć się wybornymi daniami z kurkami w roli głównej.
Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?
Aby kurki nie były gorzkie, należy usmażyć je na suchej patelni . Wystarczy, że rozgrzejemy kuchenkę na średniej wielkości ogień, wsypiemy na nią grzyby i poczekamy aż ponownie wchłoną soki.
Taki proces zazwyczaj trwa około 10 minut . Po tym czasie należy zdjąć patelnię z ognia i ostudzić kurki. Niektórzy kucharze korzystają jednak z innej metody.
Wielu ekspertów poleca również wcześniejsze ugotowanie kurek w garnku do gotowania na parze . Ten proces również trwa około 10 minut.
Tak przygotowane kurki z pewnością nie będą gorzkie. Z powodzeniem wykorzystamy je do pysznych dań m.in. jajecznicy lub aromatycznego sosu (przepis na ten drugi znajdziecie tutaj) . Dlaczego warto jeść kurki? Odpowiedź w dalszej części tekstu.
Jakie są prozdrowotne zalety kurek?
Eksperci szczególnie zalecają sięganie po kapelusze kurek. Są one bogate w witaminy : A, B1, B2, C, D, PP i E.
Grzyby zawierają także sporo składników odżywczych między innymi: żelazo, cynk, jod, potas, wapń oraz fluor.
Kurki z powodzeniem mogą jeść osoby przebywające na diecie - są bowiem niskokaloryczne . 100 g świeżych grzybów to jedynie 30 kcal.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: inspirowane smakiem/ beszamel se/ poradnik zdrowie