Jak poprawnie powinno się gotować ziemniaki?
Ziemniaki podajemy do praktycznie każdego obiadu, w końcu można przygotować je na wiele różnych sposobów. Okazuje się jednak, że od tego, jak je ugotujesz, zależy nie tylko smak. ale i właściwości. Aby zachować w nich jak najwięcej dobra, należy gotować je ze skórką i na średnim ogniu.
Ziemniaki w polskiej kuchni mają szczególne miejsce. Wykorzystujemy je w dziesiątkach przepisów, które w większości nie udałyby się bez ich udziału. Równie często spożywamy je samodzielnie, kiedy zdobią nasze talerze w formie tłuczonych ziemniaczków albo młodych okazów posypanych koperkiem. Najczęściej przed ugotowaniem obieramy je, a niekiedy nawet kroimy na mniejsze kawałki, co przyspiesza proces gotowania. Niestety, obie decyzje mogą sprawić, że smak kartofli, jak i ich wartości odżywcze zostają bezpowrotnie utracone.
Jak gotować ziemniaki?
Najważniejsze jest zachowanie ziemniaków w całości ze skórką. Oczywiście najsmaczniejsza skórka jest w młodych kartoflach, lecz jeśli nie chcesz jej jeść, możesz obrać ją zaraz po ugotowaniu - wysoka temperatura ułatwia jej ściąganie.
Skórka zatrzyma minerały i witaminy wewnątrz bulwy, w przeciwieństwie do obranych ziemniaków, z których spora część wartości odżywczych jest zwyczajnie wypłukiwana przez wrzącą wodę, opływającą je podczas gotowania. Skórka zapewnia również o wiele więcej smaku i aromatu, które czuć podczas jedzenia.
Kolejnym ważnym aspektem jest moment, w którym wrzucamy ziemniaki do wody. Większość osób zalewa je zimną i tak stawia na gazie. Poprawna metoda polega na posoleniu wody, doprowadzenia jej do wrzenia i wrzuceniu do niej pyrek. Sól zmniejsza do minimum możliwość wypłukiwania minerałów z miąższu.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został jajkom z chowu klatkowego, które już niedługo znikną z większości dużych sieci sklepów.
Co zrobić z wodą po kartoflach?
Co ciekawe, woda po gotowaniu ziemniaków, także może zostać wykorzystana na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest dodanie jej do zup czy sosów - skrobia wydobyta z bulw zagęści potrawę i nada jej bardziej intensywnego smaku.
Po ostudzeniu można ją również po prostu wypić. Dobroczynne właściwości wody mogą docenić szczególnie chorzy na kamicę nerkową, ponieważ woda wspomaga leczenie tego schorzenia - trzeba jednak pamiętać, aby nie była zbyt mocno posolona.
Kolejnym ciekawym sposobem jest użycie jej do podlewania roślin. Wtedy oczywiście nie może zawierać żadnej soli. Sole mineralne z ziemniaków oraz skrobia bardzo pozytywnie wpływają na kondycję roślin, ich wygląd, a także tempo rozwoju.
Źródło: FotoLounge, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mamadu.pl