Jak rozmrozić rybę? 1 patent bije na głowę wszystkie inne
Jeśli zastanawialiście się jak rozmrozić rybę na piątkowy obiad, spieszymy z pomocą. Istnieje kilka sposobów, lecz zanurzenie filetu w mleku przyniesie najlepsze efekty. Dodatek nabiału nie tylko przyspieszy proces, ale też sprawi, że produkt nie będzie miał nieprzyjemnego zapachu, a sama ryba po usmażeniu zyska na aksamitności. Koniecznie spróbujcie.
Każdemu czasem zdarzy się zapomnieć o rozmrożeniu mięsa czy ryby. Warto wiedzieć, co zrobić w sytuacji, gdy właściwie powinniśmy już przystąpić do przygotowywania obiadu, lecz filety nadal są w zamrażarce. Rozwiązań jest kilka.
Wiemy, jak rozmrozić rybę szybciej
Idealnym sposobem na przygotowanie zamrożonych filetów do obróbki termicznej jest oczywiście przeniesienie ich do lodówki kilkanaście godzin przed planowanym gotowaniem. Nie zawsze jednak jest to możliwe.
Jeżeli na bardzo powolne rozmrażanie ryby jest już za późno, umieśćmy ją w mleku. Takie postępowanie przyspieszy proces ocieplania produktu, a jednocześnie sprawi, że znikną przykre zapachy. Zamiast mleka, wykorzystać można wodę gazowaną. Wtedy jednak zapach produktu pozostanie bez zmian.
Jak rozmrozić rybę, jeśli bardzo się spieszymy?
Sprawne rozmrażanie ryby można przeprowadzić pod bieżącą wodą. Należy po prostu stopniowo polewać filety coraz cieplejszym płynem — do czasu aż staną się miękkie. Metoda jest efektywna, lecz trzeba uważać, by nie podnieść temperatury zbyt mocno.
Zbyt gorący strumień wody nie tylko doprowadzi do zniszczenia delikatnej struktury mięsa, ale też sprawi, że część białek się zetnie. U smażenie takiego filetu będzie trudniejsze, bo będzie się on rozpadał.
Powyższa taktyka jest jednak zdecydowanie lepsza niż pozostawianie zamrożonych filetów na kuchennym blacie. Temperatura pokojowa sprzyja namnażaniu się bakterii znajdujących się na mięsie. Jeżeli potrzebujemy ekspresowego rozmrożenia ryby, umieśćmy ją w nagrzanym do 70 stopni Celsjusza piekarniku i stopniowo zwiększajmy temperaturę.
Po wskazówki dotyczące przygotowania rozmrożonej ryby na patelni zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy, co zrobić, by wyszła soczysta. Ten natomiast zawiera prosty przepis , który pomoże wam wydobyć z mięsa maksimum smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak szybko obrać jajka na twardo? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
-
Prosty przepis na domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego. Pyszny sezonowy deser
Źródło: winiary