Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego. Pyszny sezonowy deser

Prosty przepis na domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego. Pyszny sezonowy deser

Domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego
canva/NoirChocolate

Domowe jagodzianki są znakomite. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione słodkimi owocami przygotujecie bez problemu, a zachwytom nie będzie końca. Warto się skusić, bo samodzielnie przyrządzony wypiek będzie o nieco lepszy niż kupiony w cukierni.

Jagodzianki są nieodłącznym elementem wakacji. Nie ma chyba smakosza, który jest w stanie oprzeć się delikatnemu drożdżowemu wypiekowi wypełnionemu pysznymi sezonowymi owocami. Puszyste ciasto drożdżowe na maśle i jajkach idealnie uzupełnia słodycz jagód. Spróbujecie?

Przepis na domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego

Składniki:

  • pół szklanki mleka

  • 2 płaskie łyżki cukru

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 1 łyżka masła

  • 2 żółtka jaj w rozmiarze M

  • około 250 g mąki pszennej typu 550

  • świeże jagody

Jak zrobić domowe jagodzianki?

Mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Nie dopuszczamy, by się zagotowało. Do niewielkiej miski wsypujemy drożdże, czubatą łyżkę mąki oraz cukier. Wlewamy ciepłe mleko i ostrożnie mieszamy.

Naczynie z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy je. Pozostałą mąkę przesiewamy do misy miksera i dodajemy żółtka. Łączymy je z przestudzonym masłem oraz rozczynem.

Wyrabiamy składniki przy pomocy miksera. Potrwa to około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte ciasto układamy na stolnicy lub czystym blacie obsypanym mąką. Dzielimy je na pięć równych kawałków i formujemy z nich kule.

Każdą z nich lekko spłaszczamy, by uzyskać placuszek o średnicy około 10 cm. Na środku umieszczamy po łyżce umytych i osuszonych jagód. Jeżeli owoce nieco się rozpadły, można dodać do nich odrobinę mąki ziemniaczanej, która wchłonie uwolniony z owoców płyn. Zlepiamy ciasto, tak aby zamknąć jagody wewnątrz.

Drożdżowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy jeszcze na 20 minut, by nieco wyrosły. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Domowe jagodzianki pieczemy przez 25 minut. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Po inne przepisy na smakołyki z letnimi owocami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule przedstawiamy prosty sposób na chłodnik z dodatkiem arbuza. Ten natomiast zdradza recepturę na pyszne sernikobrownie z malinami.

Domowe jagodzianki są znakomite
canva/iko636

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: