Prosty przepis na domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego. Pyszny sezonowy deser
Domowe jagodzianki są znakomite. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione słodkimi owocami przygotujecie bez problemu, a zachwytom nie będzie końca. Warto się skusić, bo samodzielnie przyrządzony wypiek będzie o nieco lepszy niż kupiony w cukierni.
Jagodzianki są nieodłącznym elementem wakacji. Nie ma chyba smakosza, który jest w stanie oprzeć się delikatnemu drożdżowemu wypiekowi wypełnionemu pysznymi sezonowymi owocami. Puszyste ciasto drożdżowe na maśle i jajkach idealnie uzupełnia słodycz jagód. Spróbujecie?
Przepis na domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego
Składniki:
pół szklanki mleka
2 płaskie łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka masła
2 żółtka jaj w rozmiarze M
około 250 g mąki pszennej typu 550
świeże jagody
Jak zrobić domowe jagodzianki?
Mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Nie dopuszczamy, by się zagotowało. Do niewielkiej miski wsypujemy drożdże, czubatą łyżkę mąki oraz cukier. Wlewamy ciepłe mleko i ostrożnie mieszamy.
Naczynie z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy je. Pozostałą mąkę przesiewamy do misy miksera i dodajemy żółtka. Łączymy je z przestudzonym masłem oraz rozczynem.
Wyrabiamy składniki przy pomocy miksera. Potrwa to około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte ciasto układamy na stolnicy lub czystym blacie obsypanym mąką. Dzielimy je na pięć równych kawałków i formujemy z nich kule.
Każdą z nich lekko spłaszczamy, by uzyskać placuszek o średnicy około 10 cm. Na środku umieszczamy po łyżce umytych i osuszonych jagód. Jeżeli owoce nieco się rozpadły, można dodać do nich odrobinę mąki ziemniaczanej, która wchłonie uwolniony z owoców płyn. Zlepiamy ciasto, tak aby zamknąć jagody wewnątrz.
Drożdżowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy jeszcze na 20 minut, by nieco wyrosły. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Domowe jagodzianki pieczemy przez 25 minut. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Po inne przepisy na smakołyki z letnimi owocami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule przedstawiamy prosty sposób na chłodnik z dodatkiem arbuza. Ten natomiast zdradza recepturę na pyszne sernikobrownie z malinami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Które ogórki są najlepsze do kiszenia? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Jak szybko obrać jajka na twardo? Mamy kilka sprawdzonych sposobów