Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Ryba w chrupiącej panierce to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony filet z dorsza lub mintaja oprószony pieprzem cytrynowym smakuje fenomenalnie. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie rozmrażać ryby w mikrofalówce, w ten sposób straci cały smak. Poznaj przepis na smażoną rybę.
Smażona ryba w chrupiącej, złocistej panierce jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Filety rybne przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Zawsze pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej rozmrażania ryb.
Przepis na smażoną rybę jest sprawdzony i naprawdę szybki. Po odpowiednim rozmrożeniu ryby oprósz ją pieprzem cytrynowym i odstaw na chwilę. Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki z cytryny, kurkumy, które doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem.
W przepisie na smażoną rybę nie może zabraknąć oczywiście składników na panierkę- zawsze obtaczaj rybę w mące, rozmąconych jajkach i na końcu bułce tartej. Rybę smaż na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu, żeby się nie spaliła. Filety będą gotowe po kilku minach, będą soczyste i przepyszne.
Sposób rozmrażania ryby wpływa na jej smak. Wiele osób popełnia karygodny błąd
Filety rybne wyjmij z zamrażalki kilka godzin przed przygotowywaniem i rozmrażaj je w temperaturze pokojowej. Stopniowo rozmrażana ryba po usmażeniu będzie soczysta i delikatna.
Nigdy nie rozmrażaj ryby w mikrofalówce lub przy pomocy ciepłej, czy gorącej wody. Gwałtowna zmiana temperatury obkurczy delikatne mięso, przez co ryba nie będzie ani soczysta, ani delikatna, ani smaczna.
Jak zrobić smażoną rybę? Poznaj sprawdzony przepis, ryba będzie soczysta i delikatna
Składniki na 4 porcje:
4 filety, np. z dorsza, mintaja
mąką pszenna
bułka tarta
2 jajka
pieprz cytrynowy
olej do smażenia
Rozmrożone filety rybne natrzyj pieprzem cytrynowym i odstaw na 15- 20 minut, następnie obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Rybę smaż po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistej, chrupiącej panierki.
Smażoną rybę podaj z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, frytkami. Nie zapominaj również o warzywach- do smażonej ryby rewelacyjna będzie surówka z kiszonej kapusty, warzywa gotowane na parze i kultowa surówka colesław, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Marysia zawsze zawsze dodaje zamiast mleka inny składnik. Racuchy wychodzą cudownie puszyste
Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
Źródło: kulinarnapolska.org