Smakosze.pl
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

canva/ Fudio

Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

15 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Ryba w chrupiącej panierce to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony filet z dorsza lub mintaja oprószony pieprzem cytrynowym smakuje fenomenalnie. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie rozmrażać ryby w mikrofalówce, w ten sposób straci cały smak. Poznaj przepis na smażoną rybę.

Smażona ryba w chrupiącej, złocistej panierce jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Filety rybne przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Zawsze pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej rozmrażania ryb.

Dlaczego panierka odpada od kotletów schabowych? Radę Basi każdy powinien wziąć do serca

Dlaczego panierka odpada od kotletów schabowych? Radę Basi każdy powinien wziąć do serca

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smażoną rybę jest sprawdzony i naprawdę szybki. Po odpowiednim rozmrożeniu ryby oprósz ją pieprzem cytrynowym i odstaw na chwilę. Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki z cytryny, kurkumy, które doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem.

W przepisie na smażoną rybę nie może zabraknąć oczywiście składników na panierkę- zawsze obtaczaj rybę w mące, rozmąconych jajkach i na końcu bułce tartej. Rybę smaż na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu, żeby się nie spaliła. Filety będą gotowe po kilku minach, będą soczyste i przepyszne.

Sposób rozmrażania ryby wpływa na jej smak. Wiele osób popełnia karygodny błąd

Filety rybne wyjmij z zamrażalki kilka godzin przed przygotowywaniem i rozmrażaj je w temperaturze pokojowej. Stopniowo rozmrażana ryba po usmażeniu będzie soczysta i delikatna.

Nigdy nie rozmrażaj ryby w mikrofalówce lub przy pomocy ciepłej, czy gorącej wody. Gwałtowna zmiana temperatury obkurczy delikatne mięso, przez co ryba nie będzie ani soczysta, ani delikatna, ani smaczna.


Jak zrobić smażoną rybę? Poznaj sprawdzony przepis, ryba będzie soczysta i delikatna

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety, np. z dorsza, mintaja

  • mąką pszenna

  • bułka tarta

  • 2 jajka

  • pieprz cytrynowy

  • olej do smażenia

Rozmrożone filety rybne natrzyj pieprzem cytrynowym i odstaw na 15- 20 minut, następnie obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Rybę smaż po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistej, chrupiącej panierki.

Smażoną rybę podaj z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, frytkami. Nie zapominaj również o warzywach- do smażonej ryby rewelacyjna będzie surówka z kiszonej kapusty, warzywa gotowane na parze i kultowa surówka colesław, smacznego.

Smażona ryba

canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Czytaj więcej >