Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Stasia robiła leniwe jak nikt inny. Stara notatka ujawniła jej sekret. Kluski wychodzą cudownie delikatne

Babcia Stasia robiła leniwe jak nikt inny. Stara notatka ujawniła jej sekret. Kluski wychodzą cudownie delikatne

Kluski leniwe według przepisu babci Stasi
canva/arfo

Babcine kluski leniwe zawsze smakowały najlepiej. Przepis babci Stasi ujawnił tajemnicę sposób przygotowania rozpływającego się w ustach rarytasu. Nie są nim wyszukane składniki — z zapisków wynika, że kluczowy jest dobrze zmielony twaróg.

Przepis babci Stasi oparty jest na 4 produktach, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jak więc przygotować smakowite kluski leniwe? Przede wszystkim wybrać odpowiedni twaróg. Używając tłustego i dobrze zmielonego nabiału zrobimy danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Przepis na kluski leniwe według babci Stasi

Składniki:

  • 2 jaja

  • 500 g tłustego twarogu

  • 1-2 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

Opcjonalne dodatki:

Jak zrobić kluski leniwe? Babcia Stasia zna najlepszy sposób

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Wkładamy go do miski. Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy je do sera wraz ze szklanką mąki. Wsypujemy nieco soli.

Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy masę, dodając nieco mąki — tylko tyle, ile potrzeba do zagęszczenia jej w stopniu pozwalającym na formowanie klusek. Ubijamy pianę z białek, po czym przenosimy ją do przyrządzonego wcześniej ciasta.

Wsypujemy jeszcze trochę mąki i ponownie wyrabiamy. Z ciasta przygotowujemy wałek o średnicy 2 cm i kroimy go na kawałki o podobnej długości. Kluski leniwe gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Po pomysły na inne znane wam z czasów dzieciństwa smakołyki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny patent na kluski szare. Być może też skusicie się na pełen orzechów i ciasteczek blok czekoladowy.

Kluski leniwe są znakomite
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: