Smakosze.pl Porady Jak smażyć kurczaka, żeby nie był suchy jak podeszwa?
canva/Christopher Freeman, Getty Images

Jak smażyć kurczaka, żeby nie był suchy jak podeszwa?

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka może być wyjątkowo soczysta i rozpływająca się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, trzeba zastosować tajniki zmiękczania oraz smażenia kurczaka. Podstawą jest marynowanie, wysoka temperatura oraz krótki czas smażenia na patelni - dzięki temu pierś z kurczaka będzie delikatna i wilgotna.

Pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej gotowanych rodzajów mięs na całym świecie. Łatwa dostępność, niska cena oraz duża ilość wartości odżywczych sprawiają, że kurczakiem zajadają się wszyscy.

Tak ogromna popularność powoduje, że znajomość kilku trików na uzyskanie soczystej piersi z kurczaka jest bardzo cenna. Można dzięki niej poczęstować swoich gości pysznym posiłkiem, co bez wątpienia zostanie przez nich docenione.

Jak smażyć kurczaka?

Przede wszystkim nie rezygnuj z marynowania mięsa w przyprawach oraz produktach zmiękczających, jak nabiał, zalewy po kiszeniu czy niektóre owoce To właśnie wtedy pierś z kurczaka nabiera najwięcej smaku.

Nawet 20 minut marynowania da wymierny efekt i kurczak stanie się nie tylko pełen smaku i aromatu, lecz również będzie rozpływał się w ustach. Oczywiście najsmaczniejszy stanie się po kilku godzinach marynowania.

Smaż na rozgrzanym oleju

Wrzucenie kurczaka na zimny tłuszcz spowoduje, że wszystkie soki z niego wypłyną i mięso zacznie być suche, twarde jak podeszwa i niesmaczne. Dlatego przed gotowaniem rozgrzej patelnie i olej. '

Upewnij się również, że naczynie, w którym gotujesz kurczaka, nie jest uszkodzone. Odpryski powłoki teflonowej, wgniecenia czy rysy ułatwią przywieranie jedzenia podczas smażenia. Dla wygody używaj naczyń bez śladów zniszczenia.

Po gotowaniu daj mięsu odpocząć

Podobnie jak w czasie smażenia wołowiny, po zdjęciu z gorącego metalu mięso powinno poleżeć przez kilka minut na desce do krojenia. Możesz również zawinąć je w folie aluminiową, aby przyspieszyć proces.

Podczas odpoczynku soki równomiernie rozkładają się wewnątrz kurczaka, dzięki czemu nie jest on tak suchy i żylasty. Pominięcie tego kroku może poskutkować niesmacznym obiadem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, jak wybierać wędlinę w sklepie spożywczym.

Kurczak

Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps; kobieceinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy