Najlepsza klasyczna szarlotka według przepisu siostry Anastazji
Jednym z najlepszych zapachów, jakie można poczuć w domu, jest aromat piekącej się w piekarniku szarlotki. Siostra Anastazja ma swój własny przepis na to klasyczne ciasto, w którym wykorzystuje śmietanę. Dodanie jej do ciasta sprawia, że staje się ono delikatniejsze, a także nabiera lekko kwaskowego smaku.
Szarlotka przybiera najróżniejsze formy, począwszy od różnej tekstury farszu z jabłek, kończąc na innych sposobach wykończenia. Siostra Anastazja wykorzystuje gładkie nadzienie jabłkowe, a na wierzchu rozsypuje bardzo duże ilości słodkiej kruszonki.
Składnikiem, który wyróżnia recepturę kucharki, jest kwaśna śmietana wlewana do kruchego ciasta. Duża ilość tłuszczu w nabiale pozwala uzyskać delikatnie puszystą konsystencję, a także dodać odrobinę kwaśności, która smacznie kontrastuje z ogólną słodyczą deseru. Warto przy okazji pamiętać, że poniższy wypiek jest banalnie prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu.
Przepis na szarlotkę siostry Anastazji
Składniki:
4 szklanki mąki
2 kg jabłek
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
175 g cukru
kostka masła
cynamon
Zacznij od posiekania zimnego masła z mąką. Żółtka wlej do miski, wsyp do nich cukier i zacznij ucierać mikserem. Po chwili wlej do nich śmietanę i wymieszaj. Połącz żółtka z mąką, dodaj proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Następnie schowaj je do lodówki na około jedną godzinę.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż jabłka z cynamonem na patelni, aż większa część soku odparuje. Formę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułka tartą. Ciasto podziel na dwie porcje. Jedną z nich rozwałkuj na desce podsypanej mąką. Wyłóż na spodzie formy rozwałkowaną połowę ciasta.
Do formy włóż jabłka z cynamonem, a na ich wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta na tarce o dużych oczkach. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu obsyp wierzch szarlotki cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób na zrobienie wilgotne i pysznego makowca.
Źródło: canva/Mrabet Amir, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Banalnie proste i niesamowicie pyszne 3-składniowe ciasto bez pieczenia
Jak zrobić puszysty sernik? Magda Gessler zdradziła swój patent
Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram