Jak zrobić idealnego burgera
Kluczowym elementem burgera jest odpowiednie mięso, jego przygotowanie i smażenie. Dzięki najlepszym kawałkom wołowiny smażonym na tłuszczu zwierzęcym otrzymamy doskonale wypieczone mięso: wilgotne w środku i spieczone na zewnątrz. Sprawdź, jak przygotować soczyste kotlety, które sprawią, że Twoje burgery będą idealne.
Kiedyś burgery kojarzyły się wyłącznie ze starą budką gastronomiczną, spalonym olejem i tłustym, najgorszym jakościowo posiłkiem. Danie to jednak przeszło niewyobrażalną transformację. Burgery podawane są teraz w restauracjach i burgerowniach, a mięso i reszta składników są najwyższej jakości. Burgery podawane są z ogórkami konserwowymi, serem, boczkiem, krążkami cebulowymi, nachosami i wieloma innymi składnikami. W domu również możesz przygotować je z ulubionymi składnikami, sosami, z frytkami lub kulkami serowymi.
Jak zrobić idealnego burgera?
Odpowiednie mięso jest podstawą idealnego burgera
Mięso do burgerów musi być bardzo dobrej jakości. Nie kupuj mięsa mielonego lub gotowych kotletów do smażenia. Najlepszy będzie kawałek wołowiny: antrykot, polędwica, szponder lub karkówka. Stosunek mięsa do tłuszczu powinien wynosić 8:2. Nie doprawiaj mięsa podczas formowania kotletów.
Doprawianie burgerów i smażenie
Do burgerów potrzebujesz wyłącznie soli i pieprzu. Uformowane kotlety dopraw zaraz przed smażeniem. Dodanie soli do wyrabianego mięsa sprawi, że wołowina nie będzie soczysta.
Do smażenia mięsa użyj żeliwnej patelni lub takiej z grubym dnem. Jeśli dodajesz plastry boczku do burgerów, usmaż je przed kotletami, a wytopiony z nich tłuszcz wykorzystaj do smażenia wołowiny. Jeśli nie wykorzystujesz boczku, usmaż mięso smalcu lub słoninie. Tłuszcz zwierzęcy doskonale sprawdza się do smażenia kotletów wołowych i sprawia, że mięso jest delikatne w środku, a doskonale wypieczone od zewnątrz. Smaż ok. 3 minuty z każdej strony.
Mięso odstaw na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj bułkę, ulubione składniki, sosy i skomponuj z nich najlepszego burgera.
Smacznego.