Smakosze.pl Porady Jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda?
canva/Svetlana Lukienko

Jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda?

5 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Grzyby warto podsmażyć, przed dodaniem do potrawy. A jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda? Ma to znaczenie, gdy zależy nam na pieczarkach chrupiących, pełnych aromatu i smaku. Jak się okazuje, istotny jest moment, w którym dodajemy do nich sól.

Nic tak nie wydobywa z grzybów smaku i aromatu, jak smażenie. Dlatego podsmażamy je przed dodaniem do zupy, sosu czy farszu. Zdradzimy wam dziś sposób na to, jak smażyć pieczarki, by nie wyciekała z nich woda. Dzięki temu będą nieocenionym dodatkiem do potraw.

Jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda?

Choć smażenie pieczarek nie wydaje się wielką sztuką, to jednak często wycieka z nich woda. My tymczasem czekamy na lekko zrumienione i chrupiące grzybki. Jak więc je smażyć?

Opłukane i osuszone grzyby pokrój w plasterki, półplasterki lub tak, jak lubisz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, połóż na niej trochę klarowanego masła i wsyp cebulę. Zeszklij ją, a potem dodaj pieczarki i smaż całość na średnim ogniu.

Dopiero gdy pieczarki będą już lekko przyrumienione, oprósz je solą. Dzięki temu nie wypłynie z nich woda i zachowają chrupkość. Pod koniec smażenia grzyby możesz też doprawić innymi przyprawami i ziołami.

Cenne wskazówki

Kupując pieczarki, zwróć uwagę, by były jędrne i białe. Oczywiście możesz też sięgnąć po pieczarki brązowe, które charakteryzują się nieco silniejszym aromatem.

Ładnych, świeżych pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy je dokładnie opłukać, a potem osuszyć. Skórkę możemy jednak zdjąć, gdy już nieco ściemnieje.

Jeśli szukasz przepisów na dania z pieczarkami, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. recepturę na placki ziemniaczane z pieczarkami i serem , a także na wątróbkę duszoną z pieczarkami .

danie z pieczarkami
danie z pieczarkami

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp, mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy