Przepis na duszoną wątróbkę z pieczarkami w białym sosie
Wątróbka z cebulką jest kontrowersyjną potrawą, wywołującą mnóstwo emocji, ponieważ ma równie dużo zwolenników, co przeciwników. Pysznym sposobem na podanie jej w bardziej przystępnej wersji, jest uduszenie jej w szklance śmietany razem z pieczarkami. Po takiej obróbce wątróbka jest delikatna, soczysta i pełna smaku.
Wątróbka dawniej była zmorą większości dzieci, którym rodzice kazali jeść ich najbardziej znienawidzony produkt. Jeśli cały czas czujesz do niej awersję, lecz chciałbyś dać jej szansę - mamy doskonałą recepturę.
Duszenie wątróbki i pieczarek w śmietanowym sosie pozwala cieszyć się soczystym i delikatnym mięsem. Pamiętaj, aby wymoczyć wątróbkę w mleku przez kilka godzin, żeby pozbyć się jakiejkolwiek goryczki.
Przepis na wątróbkę duszoną w śmietanie z pieczarkami
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
400 g pieczarek
2 cebule
1 l mleka
200 ml śmietany
2 łyżki mąki
sól
pieprz
Zacznij od oczyszczenia wątróbki z żyłek, pokrojenia jej na plasterki i zalania mlekiem. Wstaw moczące się mięso do lodówki na 2-3 godziny, po czym odcedź ją i dokładnie przetrzyj ręcznikiem kuchennym, żeby usunąć resztki wilgoci.
Oprósz wątróbkę mąką i wrzuć ją na mocno rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż ją, aż nabierze ładnego brązowego koloru, po czym przełóż ją na talerz. Cebulę obierz, pokrój w piórka i umieść na patelni po wątróbce. Podsmażaj ją, aż się delikatnie skarmelizuje.
Do cebuli dorzuć oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gotuj je, aż woda zniknie z dna patelni. Z powrotem dodaj wątróbkę na patelnię, zalej ją śmietaną, dopraw solą, pieprzem i duś przez 10 minut na małym ogniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Ten tekst wyjaśnia sposób na białą kiełbasę w sosie śmietanowym.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis