Smakosze.pl Porady Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość
Canva / vinicef

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość

7 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.

Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.

Jak smażyć wątróbkę, aby uniknąć pryskającego tłuszczu?

Aby przyrządzić idealną wątróbkę, należy odpowiednio przygotować ją przed smażeniem . Dzięki temu nie tylko unikniesz pryskającego oleju, ale też zachowasz w mięsie cenną wilgoć . Jak smażyć wątróbkę i jak ją do tego przygotować?

Oczyszczoną z błon, krwi i tłuszczu wątróbkę opłucz i dokładnie osusz . To właśnie zetknięcie się wody z rozgrzanym olejem powoduje uciążliwe pryskanie . Jak smażyć wątróbkę po usunięciu z niej niepożądanych elementów?

Żeby przekonać się, jak smażyć wątróbkę, po osuszeniu za pomocą ręcznika papierowego, obtocz ją w mące . Na tym etapie możesz też zacząć rozgrzewać tłuszcz do smażenia potrawy .

Jak smażyć wątróbkę, wyszła cudownie soczysta?

Aby odpowiedzieć na pytanie, jak smażyć wątróbkę, należy zwrócić baczną uwagę na ilość oleju na patelni . Wątróbkę kładź na niewielką tylko jego porcję . Dopiero potem dolej tłuszczu w razie potrzeby.

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i wyszła soczysta? Podczas przewracania mięsa nie używaj widelca . Przez nadziewanie wątróbki na zęby sztućca porobisz w niej dziurki, przez które ucieknie cały sok . W tej kwestii postaw raczej na łopatkę .

Zbyt długie trzymanie mięsa na palniku wysuszy je i sprawi, że będzie twarde i nieapetyczne . Jak smażyć wątróbkę? Najlepiej robić to na dużym ogniu, przez ok. 3 minuty z każdej strony . Tak przygotowana potrawa będzie rozpływać się w ustach . Delikatna wątróbka w sosie pomidorowym jest idealnym pomysłem na obiad . Koniecznie spróbuj tej soczystej duszonej wątróbki z jabłkiem .

Canva / Magone
Canva / Magone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy