Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość
Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.
Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.
Jak smażyć wątróbkę, aby uniknąć pryskającego tłuszczu?
Aby przyrządzić idealną wątróbkę, należy odpowiednio przygotować ją przed smażeniem . Dzięki temu nie tylko unikniesz pryskającego oleju, ale też zachowasz w mięsie cenną wilgoć . Jak smażyć wątróbkę i jak ją do tego przygotować?
Oczyszczoną z błon, krwi i tłuszczu wątróbkę opłucz i dokładnie osusz . To właśnie zetknięcie się wody z rozgrzanym olejem powoduje uciążliwe pryskanie . Jak smażyć wątróbkę po usunięciu z niej niepożądanych elementów?
Żeby przekonać się, jak smażyć wątróbkę, po osuszeniu za pomocą ręcznika papierowego, obtocz ją w mące . Na tym etapie możesz też zacząć rozgrzewać tłuszcz do smażenia potrawy .
Jak smażyć wątróbkę, wyszła cudownie soczysta?
Aby odpowiedzieć na pytanie, jak smażyć wątróbkę, należy zwrócić baczną uwagę na ilość oleju na patelni . Wątróbkę kładź na niewielką tylko jego porcję . Dopiero potem dolej tłuszczu w razie potrzeby.
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i wyszła soczysta? Podczas przewracania mięsa nie używaj widelca . Przez nadziewanie wątróbki na zęby sztućca porobisz w niej dziurki, przez które ucieknie cały sok . W tej kwestii postaw raczej na łopatkę .
Zbyt długie trzymanie mięsa na palniku wysuszy je i sprawi, że będzie twarde i nieapetyczne . Jak smażyć wątróbkę? Najlepiej robić to na dużym ogniu, przez ok. 3 minuty z każdej strony . Tak przygotowana potrawa będzie rozpływać się w ustach . Delikatna wątróbka w sosie pomidorowym jest idealnym pomysłem na obiad . Koniecznie spróbuj tej soczystej duszonej wątróbki z jabłkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Surówka z selera lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 2 składnikach
-
Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama