Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd
Magda Gessler w jednym z odcinków popularnego programu MasterChef, pokazała uczestnikom, jak przygotować najlepsze ciasto na naleśniki. Dzięki kilku prostym trikom naleśniki wychodzą za każdym razem i zachwycają wyjątkowym smakiem. Poznaj przepis na ciasto na naleśniki Magdy Gessler.
Wiele osób popełnia duży błąd podczas przygotowywania naleśników. Na początku zwykle zaczynamy od wlania do miski mleka, wody i dopiero później dodajemy mąkę, jajka i inne składniki. Znana restauratorka ciasto przygotowuje zupełnie inaczej. Ciasto na naleśniki Magdy Gessler ma idealną konsystencję, a placki są cienkie i pełne smaku.
Ciasto na naleśniki Magdy Gessler ma idealną konsystencję, którą zawdzięcza składnikom dodawanym w odpowiednim momencie. Gessler wodę dodaje na samym końcu w takiej ilości, żeby delikatnie je rozrzedzić. Do ciasta dodaje również masło klarowane, dzięki któremu naleśniki mają wspaniały, maślany posmak.
Magda Gessler do ciasta dodaje również solidną szczyptę brązowego cukru. Cukier sprawi, że naleśniki będą słodsze i będą miały piękny, brązowy kolor. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą polecam domowe konfitury z owoców i serek waniliowy.
Przepis na ciasto na naleśniki Magdy Gessler. Wychodzą za każdym razem
Składniki:
szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
szklanka mleka
cukier brązowy
3 jajka w temperaturze pokojowej
woda
50 g roztopionego masła klarowanego
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić wyśmienite, cienkie naleśniki?
Przesiej mąkę i wsyp ją do miski. Dodaj mleko, cukier, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Wodę dolewaj w takiej ilości, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
Dodaj masło klarowane i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto wylewaj na patelnię i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Przygotuj również wyśmienity kapuśniak według receptury Magdy Gessler. Gessler zdradziła również przepis na aromatyczny rosół. Już nie ugotujesz go inaczej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o zwykłych mielonych. Kotlety z pyszną niespodzianką smakują 100 razy lepiej
Wigilijny karp w galarecie od Jakuba Kuronia. Specjału nie może zabraknąć na świątecznym stole
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: MasterChef