Smakosze.pl
Soczysta wątróbka z jabłkami

canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

27 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wątróbka drobiowa potrafi doskonale smakować. Kto jadł, ten dobrze o tym wie. A czy robiliście już duszoną wątróbkę z jabłkiem? Wychodzi obłędnie soczysta, lekko słodkawa i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Sekret tkwi w duszeniu w bulionie.

Wątróbkę można lubić lub nie. Jednak ten kto jej spróbował, z pewnością zachwycił się delikatnym smakiem i kremową konsystencją wątróbki. Z wątróbką doskonale komponują się słodkawe dodatki. Właśnie taka staje się podsmażona cebulka i takiego smaku dodaje jej jabłko. Smak całości dopełnią przyprawy, np. majeranek, oregano.

Duszona wątróbka z jabłkiem — obłędnie soczysta

Składniki:

  • 40 dag wątróbki drobiowej

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula

  • 2 słodko-winne jabłka

  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

  • majeranek

  • sól, pieprz

Racuchy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie wątróbki z jabłkiem

Wątróbkę oczyść z błonek, opłucz, każdą przekrój na pół. Zalej ją mlekiem, odstaw na godzinę. Wątróbkę osącz z mleka, oprósz mąką.

Patelnię rozgrzej, kładź na niej wątróbkę, a gdy przestanie pryskać, podlej ją olejem. Wątróbkę obsmaż ze wszystkich stron.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj, dodaj do wątróbki. Całość podsmaż. Jabłka umyj, pokrój w ósemki, dodaj do wątróbki.

Wątróbkę podlej gorącym bulionem, oprósz pieprzem i majerankiem. Duś ok. 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy oprósz całość solą.

Jeśli chcesz, by wątróbka była lżejstrawna, skorzystaj z przepisu na wątróbkę pieczoną. Poznaj też oryginalny przepis na wątróbkę z grzybami.

jabłko

jabłko

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot


NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >