Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.11.2021 01:00

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Soczysta wątróbka z jabłkami
canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Wątróbka drobiowa potrafi doskonale smakować. Kto jadł, ten dobrze o tym wie. A czy robiliście już duszoną wątróbkę z jabłkiem? Wychodzi obłędnie soczysta, lekko słodkawa i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Sekret tkwi w duszeniu w bulionie.

Wątróbkę można lubić lub nie. Jednak ten kto jej spróbował, z pewnością zachwycił się delikatnym smakiem i kremową konsystencją wątróbki. Z wątróbką doskonale komponują się słodkawe dodatki. Właśnie taka staje się podsmażona cebulka i takiego smaku dodaje jej jabłko. Smak całości dopełnią przyprawy, np. majeranek, oregano.

Duszona wątróbka z jabłkiem — obłędnie soczysta

Składniki:

  • 40 dag wątróbki drobiowej

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula

  • 2 słodko-winne jabłka

  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie wątróbki z jabłkiem

Wątróbkę oczyść z błonek, opłucz, każdą przekrój na pół. Zalej ją mlekiem, odstaw na godzinę. Wątróbkę osącz z mleka, oprósz mąką.

Patelnię rozgrzej, kładź na niej wątróbkę, a gdy przestanie pryskać, podlej ją olejem. Wątróbkę obsmaż ze wszystkich stron.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj, dodaj do wątróbki. Całość podsmaż. Jabłka umyj, pokrój w ósemki, dodaj do wątróbki.

Wątróbkę podlej gorącym bulionem, oprósz pieprzem i majerankiem. Duś ok. 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy oprósz całość solą.

Jeśli chcesz, by wątróbka była lżejstrawna, skorzystaj z przepisu na wątróbkę pieczoną. Poznaj też oryginalny przepis na wątróbkę z grzybami.

jabłko
jabłko

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram