Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta
Wątróbka drobiowa potrafi doskonale smakować. Kto jadł, ten dobrze o tym wie. A czy robiliście już duszoną wątróbkę z jabłkiem? Wychodzi obłędnie soczysta, lekko słodkawa i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Sekret tkwi w duszeniu w bulionie.
Wątróbkę można lubić lub nie. Jednak ten kto jej spróbował, z pewnością zachwycił się delikatnym smakiem i kremową konsystencją wątróbki. Z wątróbką doskonale komponują się słodkawe dodatki. Właśnie taka staje się podsmażona cebulka i takiego smaku dodaje jej jabłko. Smak całości dopełnią przyprawy, np. majeranek, oregano.
Duszona wątróbka z jabłkiem — obłędnie soczysta
Składniki:
40 dag wątróbki drobiowej
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 słodko-winne jabłka
2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie wątróbki z jabłkiem
Wątróbkę oczyść z błonek, opłucz, każdą przekrój na pół. Zalej ją mlekiem, odstaw na godzinę. Wątróbkę osącz z mleka, oprósz mąką.
Patelnię rozgrzej, kładź na niej wątróbkę, a gdy przestanie pryskać, podlej ją olejem. Wątróbkę obsmaż ze wszystkich stron.
Cebulę obierz, grubo poszatkuj, dodaj do wątróbki. Całość podsmaż. Jabłka umyj, pokrój w ósemki, dodaj do wątróbki.
Wątróbkę podlej gorącym bulionem, oprósz pieprzem i majerankiem. Duś ok. 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy oprósz całość solą.
Jeśli chcesz, by wątróbka była lżejstrawna, skorzystaj z przepisu na wątróbkę pieczoną. Poznaj też oryginalny przepis na wątróbkę z grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram