Smakosze.pl

canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Wątróbka drobiowa potrafi doskonale smakować. Kto jadł, ten dobrze o tym wie. A czy robiliście już duszoną wątróbkę z jabłkiem? Wychodzi obłędnie soczysta, lekko słodkawa i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Sekret tkwi w duszeniu w bulionie.

Wątróbkę można lubić lub nie. Jednak ten kto jej spróbował, z pewnością zachwycił się delikatnym smakiem i kremową konsystencją wątróbki. Z wątróbką doskonale komponują się słodkawe dodatki. Właśnie taka staje się podsmażona cebulka i takiego smaku dodaje jej jabłko. Smak całości dopełnią przyprawy, np. majeranek, oregano.

Duszona wątróbka z jabłkiem — obłędnie soczysta

Składniki:

  • 40 dag wątróbki drobiowej

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula

  • 2 słodko-winne jabłka

  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie wątróbki z jabłkiem

Wątróbkę oczyść z błonek, opłucz, każdą przekrój na pół. Zalej ją mlekiem, odstaw na godzinę. Wątróbkę osącz z mleka, oprósz mąką.

Patelnię rozgrzej, kładź na niej wątróbkę, a gdy przestanie pryskać, podlej ją olejem. Wątróbkę obsmaż ze wszystkich stron.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj, dodaj do wątróbki. Całość podsmaż. Jabłka umyj, pokrój w ósemki, dodaj do wątróbki.

Wątróbkę podlej gorącym bulionem, oprósz pieprzem i majerankiem. Duś ok. 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy oprósz całość solą.

Jeśli chcesz, by wątróbka była lżejstrawna, skorzystaj z przepisu na wątróbkę pieczoną . Poznaj też oryginalny przepis na wątróbkę z grzybami .

jabłko
jabłko

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >